Postat pe 18 aprilie 2013 în Articole

In dorinta de a se apleca mai mult asupra textului evanghelic, enoriasii Parohiei Sf. Cruce impreuna cu parintele paroh Ionel Pojum, s-au adunat din nou, vineri 15 februarie 2013, in sala de cateheza a parohiei. Suntem deja la a 4-a intalnire.
Tema Lectiei Divine este legata de ispitirea lui Isus, din Evanghelia Duminicii I din Postul Mare ( Luca 4, 1-13).
Pastorul cel Bun, Mesia se afla in fata Raului, in fata aceluia care a adus in lume pacatul si moartea.
Metoda acelui (dia-bolos) care rupe legatura dintre om si Dumnezeu este ispita. A ispiti inseamna in Biblie incercarea de a desparti pe cineva de Dumnezeu.
Ispitirea intreita la care se supune, este prilej pentru Mantuitor de a ne invata cum sa luptam impotriva asalturilor Raului, dandu-ne si armele de lupta.
Isus apeleaza permanent la Sf. Scriptura. Toate raspunsurile Sale incep cu cuvintele: “Scris este”.
Acest lucru arata ca Scriptura este Cuvantul viu al lui Dumnezeu. Ceea ce “este scris” este spus de Dumnezeu.
Astfel, raspunsul Domnului, in fata primei ispitiri in care diavolul ii cere lui Isus sa transforme piatra in paine, arata necesitatea Cuvantului, a poruncii lui Dumnezeu in viata noastra. Cuvantul, Logosul este insusi Isus Cristos.
El ofera Painea Cuvantului, Euharistia, adevarata hrana care ne indestuleaza, care ne mantuieste.
Raspunsurile ce urmeaza urmatoarelor ispitiri sunt de asemeni citate din Sf.Scriptura si anume din Deuteronom, capitolul marturisirii de credinta a Israelului:
“ Asculta Israele, (Sema Israel) Domnul Dumnezeul nostru este unicul Domn”.
Sa nu ispitesti pe Domnul, Dumnezeul tau.
Prin ascultarea vointei divine, Isus este biruitor asupra diavolului.
El este noul Adam care ramane credincios Tatalui, ascultand intru totul poruncilor sale. El este cel care a biruit ispita, reparand ceea ce a stricat primul Adam.
Dupa proclamarea si explicarea textului evanghelic, persoanele prezente au impartasit din trairile personale legate de ispita. O persoana din grup si-a exprimat dorinta infiintarii unui grup de persoane care sa fie alaturi de cei care cad prada deznadejdii si ispitei.
Prin marturiile rostite cei prezenti si-au exprimat increderea in vointa lui Dumnezeu care este Calea, Adevarul si Viata.
Incercarile mari ale vietii, pierderea fiintelor dragi sunt ispite ce slabesc uneori credinta in Dumnezeu. Numai lupta cu ispita ne scoate din intuneric. Trebuie insa sa ne folosim de armele pe care ni le-a dat Mantuitorul: postul, rugaciunea, spovada, Sf. Impartasanie si umilinta.

Lucia-Cornelia Ghidel

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>