Postat pe 17 octombrie 2010 în Articole

Servul lui Dumnezeu
Dr. BOGDÁNFFY SZILÁRD
Episcop de Oradea Mare
1911-1953

I. Date biografice
Servul lui Dumnezeu Dr. Bogdánffy Szilárd s-a născut la 11 februarie 1911 în comunitatea filială Crna Bara aflată pe teritoriul fostului judeţ Torontal, (localitatea astăzi aparţinea de Serbia). Tatăl Ebesfalvi – Bogdánffy Ignác este învăţător şi cantor iar mama Welebny Aranka învăţătoare. La 6 martie 1911 a fost botezat în biserica parohială din Tschoka/ Csóka.
Anii copilăriei îi petrece la Cruceni (1911 – 1925) pe teritoriul României de astăzi, în Dieceza de Timişoara, apoi părinţii s-au mutat la Timişoara pe str. Romulus nr. 43. Aici este elev al Liceului Piarist unde în 1929 îşi dă examenul de bacalaureat. Simţind chemarea spre preoţie se înscrie încă în acelaşi an la Seminarul Teologic din Oradea Mare. Episcopul Ştefan Fiedler în 1930 pe când era student în anul III., îl trimite pentru studii superioare la Seminarul Central din Budapesta. Între timp, în 1933 susţine cu succes şi examenul pentru obţinerea diplomei de profesor de religie. La 5 februarie 1934 este hirotonit întru diacon la Oradea, iar la 29 iunie a aceluiaşi an episcopul Ştefan Fiedler îl hirotoneşte întru preot. Îşi continuă studiile în ciuda situaţiei de război, primind titlul de doctor în cadrul Facultăţii de Teologie a Universităţii Pázmány Péter din Budapesta. Titlul disertaţiei sale de doctorat a fost: Apocalipsa sinoptică.

II. Activitatea educaţională
Îşi începe activitatea de pastoraţie imediat după sfinţirea sa ca preot. În 1934 este profesor la Facultatea de filosofie şi teologie din Satu Mare. Curând îşi încheie activitatea didactică la Satu Mare, deoarece episcopul Ştefan Fiedler îl recheamă la Oradea Mare începând cu 1 septembrie 1935. A devenit profesor de religie şi spiritual al Gimnaziului Ursulinelor. În această periodă a iniţiat înfiinţarea ordinului terţiar (de laici) a sf. Angela pentru foştii elevi ai Şcolii Ursulinelor. Din 15 octombrie 1940 este preot spiritual la spitalul public şi psihiatria din Oradea Mare. Este îndrumător spiritual la Seminarul de Preoţi din Oradea Mare începând cu data de 21 octombrie 1940. Începând cu 26 noiembrie 1944 este profesor la gimnaziul de băieţi al Ordinului Premostratens din Oradea Mare.
Activitatea sa variată şi rezultatele deosebite pe care le obţine dau dovadă despre afinitatea de care dispunea pentru munca educaţională. A trebuit să îşi pună în valoare talentele într-o perioadă de mari tensiuni sociale, cu toate acestea s-a dedicat cu mare dăruire şi dragoste activităţii pastorale.

III. Cariera episcopală
Au venit timpuri grele, război, bombardamente, sărăcie, foamete, teamă, deportarea evreilor pe timpul terorii hitleriste, cu toate acestea nu s-a implicat niciodată activ în viaţa politică, ci a căutat modalităţi de a depăşi momentele grele. Dar există aici o excepţie, pe vremea persecuţiei evreilor, când împreună cu ceilalţi profesori de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Oradea Mare au oferit refugiu mai multor evrei îmbrăcându-i pe aceştia în reverendă şi declarându-i elevi teologi – unii dintre aceştia chiar au devenit ulterior preoţi catolici.
Viaţa spirituală a Bisericii a fost o piedică în calea propagandei antibisericeşti a organelor statului. Biserica şi preoţimea era învinuită prin tot felul acuzaţii mincinoase. Aşa a început perioada de teroare ateistă, domnie care a durat mai mult de 40 de ani şi a adus cu sine închiderea seminariilor teologice şi desfiinţarea ordinelor călugăreşti.
Pe atunci dr. Scheffler János, fostul coleg profesor, era deja episcop de Satu Mare şi administrator apostolic la Oradea Mare. Episcopul Scheffler a avut nevoie de o personalitate care se putea ridica la cerinţele momentului. Acestă personalitate a găsit-o în Bogdánffy, pe care îl numeşte secretar-director al aulei episcopale din Oradea Mare la 16 aprilie 1947 şi consilier episcopal al ambelor dieceze.
Pe baza dispoziţiei papale “Nominatio substituorum” din 29 iulie 1948, episcopul Scheffler îl numeşte pe primul loc pe Bogdánffy Szilárd, care să fie ordinariul secret al diecezei în cazul în care episcopul este împiedicat prin deportare sau detenţie să îşi exercite mandatul. Astfel, în mare secret a fost consacrat întru episcop în capela Nunţiaturii Apostolice de la Bucureşti, la data de 14 februarie 1949, consacratorul său fiind Nunţiul Apostolic de atunci Gerald Patrik O’Hara. Prin aceasta se credea că este asigurată continuitatea în dieceză în cazul în care episcopul titular este împiedicat să îşi exercite activitatea.

IV. Martiriul
Organele statului vedeau în fiecare conducător bisericesc care refuza colaborarea cu ei, un potenţial duşman. Aflând de consacrarea episcopală, autorităţile comuniste urmăreau să îl convingă şi pe episcopul Bogdánffy Szilárd să colaboreze cu ei. Episcopul nearătând disponibilitate de a colabora în formarea unei biserici catolice naţionale ruptă de Roma, este arestat. Din 3 septembrie 1949 a ajuns în închisoarea securităţii din Oradea de unde în anul 1951 a fost transferat în temniţa de la Jilava, iar de aici la Sighetul Marmaţiei (la mina de plumb). În 1952 a fost mutat în lagărul de exterminare de la Capul Midia, la Marea Neagră.
În primele luni ale anului 1953 îl găsim la Oradea, unde un tribunal militar îl condamnă la 12 ani muncă silnică. La 16 august 1953 a fost mutat la închisoarea de la Aiud, unde a fost încarcerat în celula cu numărul 120. Aici n-a mai trăit decât o lună. Cei patru ani şi jumătate au fost suficienţi pentru a distruge astfel un organism viguros şi tânăr ca în urma chinurilor şi atrocităţilor suferite să moară. Boala a atacat plămânii săi. La 2 octombrie 1953, cel care a fost un poliglot, un om de ştiinţă, un conducător spiritual, moare singur şi părăsit în camera bolnavilor la numai 42 de ani, ca un martir recent al Bisericii. La 4 octombrie, seara la orele 19.00, este îngropat în cimitirul închisorii „La cei trei plopi”. Locul mormântului său nu este cunoscut, doar în curtea bisercii catolice din Aiud stă mărturie o plăcuţă monument sfinţită, care vesteşte că acolo a suferit martiriul împreună cu mulţi alţii, servul lui Dumnezeu, dr. Bogdánffy Szilárd.

V. Procedura de beatificare
Au urmat 40 de ani de tăcere. Doar din când în când, foştii colegi îl pomeneau şi îi aminteau numele. Fostul Ordinarius, Dr. Hosszú László spunea adesea: „ce bine ar fi dacă Szilárd ar mai trăi. El avea sfaturi atât de înţelepte. Câteodată povesteam toată noaptea, dar întotdeauna el avea dreptate în toate. Asta au dovedit-o şi evenimentele ulterioare. Mă bucur că îl pot numi prieten, şi cred că din ceruri se roagă pentru mine, sigur este în cer. El a fost un sfânt.”
După evenimentele din România anului 1989 a fost posibilă demararea acţiunii de beatificare. În 1993, la 8 octombrie, Capitlul de rit latin din Oradea Mare a cerut în scris episcopului Tempfli József pornirea acţiunii de beatificare. Acesta a înaintat cererea la Congregaţia competentă din Roma. În data de 4 februarie 1994, prin comunicatul nr. 1948-1/94, s-a comunicat acordul pentru începerea procesului de beatificare, episcopului Szilárd acordându-i-se titlul de „Servul lui Dumnezeu“.
În urma demersurilor întreprinse în cursul anului 2009 pentru accelerarea procesului de beatificare, la 27 martie 2010 s-a publicat acordul Sfântului Părinte Papa Benedict al XVI-lea prin care se recunoaşte martiriul episcopului Bogdánffy şi se autorizează beatificarea.
Mulţi credincioşi, cu precădere cei care au trăit pe vremea atrocităţilor regimului comunist, dar şi cei din generaţia mai tânără pentru care viaţa şi martiriul episcopului Dr. Bogdánffy Szilárd este un exemplu demn de urmat pe drumul păstrării credinţei, se roagă cu pioşenie pentru beatificarea episcopului.

Beatificarea va avea loc la Oradea, în catedrala episcopală romano-catolică, în data de 30 octombrie 2010.

2 comentarii la “Fericitul SZILÁRD BOGDÁNFFY”

Pentru a schimba imaginea de la avatar, accesează site-ul gravatar.com.
  1. Marius Oanta spune:

    Cred ca fericitul episcop este un model , poate singurul model viabil, pentru noi cei de astazi si pentru generatiile viitoare. Jertfa lui ar trebui sa ne conduca si noua pasii spre a fi mai buni. Cred in acelasi timp ca, desi sunt multi episcopi si preoti care au murit in lagarele comuniste, Bogdánffy Szilárd este un episcop caruia ar trebui sa ii incredintam rugaciunile noastre pentru ca sa mijloceasca pentru noi la bunul Dumnezeu. Si sa nu uitam niciodata ca:”sangele martirilor este samanta crestinilor” si datorita jertfei lor biserica inca exista.

  2. Pr. Maricel spune:

    In viata fiecarui fericit sau sfant este de admirat si de urmat verticalitatea cu care a stiut sa trateze adevarul. Dumnezeu nu vrea jumatati de masura. Episcopul Bogdanffy este unul dintre acestia. Fie ca jertfa lui sa ramana spre amintire pana la sfarsitul veacurilor si sa ne ajute si pe noi sa fim verticali!

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>