Postat pe 27 ianuarie 2008 în Predici

Fragmentul Evagheliei de azi incepe prin afirmatia ca Isus realizeaza profetia veche : Poporul care zacea in intuneric a vazut o lumina mare. Aceasta lumina este Isus din Nazaret. Eliberarea, pacea si bucuria, sunt caracteristicile celui care este dispus sa-l urmeze pe Invatator. Comunitatea crestina intemeiata pe botez, este chemata sa fie fidela fata de lumina popoarelor, Isus Cristos, semn si sacrament al uniunii intime cu Dumnezeu si al unitatii intregii omeniri.
Evanghelia: convertirea nu inseamna nimic altceva decat urmarea lui Cristos. A se converti, inseamna a lua o decizie care mantuieste, a nimici trecutul pentru a-l urma si a-l castiga pe Cristos. A se converti, inseamna a pune in slujirea lui Isus, a redescoperi chemarea si noutatea promisiunilor sale; a-l urma si a fi solidari cu Invatatorul in toate evenimentele fericite si triste. Pentru Isus, urmarea inseamna si detasarea de familie pentru a sta cu el, a se educa la compasiune, a trai in slujirea iubirii dupa exemplul lui.
Prima lectura: convertirea inseamna a privi istoria cu speranta. Este Dumnezeu care transforma durerea in bucurie. Poporul evreu trebuie sa aiba incredere mai mult in actiunea divina, decat in fortele sale. De aceea, trebuie sa ne increditam si noi in Domnul.
A doua lectura: convertirea inseamna a trai comuniunea fraterna. Prin jertfa lui Cristos am devenit un singur trup; a se desparti, inseamna a rupe acea unitate dorita de el si a distruge semnificatia jertfel sale. Primirea evangheliei genereaza o viata noua care se manifesta mereu prin raporturile fraterne in comunitate.

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>