Postat pe 24 iunie 2007 în Predici

Nasterea lui Ioan Botezatorul se poate compara cu anuntul timpurilor noi. Asa ne indeamna antifona la intrare a sarbatorii de azi: „Ioan va fi mare in fata lui Dumnezeu, va fi plin de Duhul Sfant inca din sanul mamei sale.” sa cerem ocrotirea si harul sau, pentru ca sa ajute sa mergem „cu incredere deplina in intampinarea Mesiei, Isus Cristos Domnul nostru.”
Relatarea nasterii sfantului Ioan Botezatorul, in Evanghelie, ne pregateste pentru anuntul nasterii lui Isus: misiunea lui, de fapt, este de a merge inaintea noastra…pentru a pregati Domnului un popor deschis la mantuire.
Misiunea lui Ieremia, descrisa in prima lectura este asemanatoare cu cea a lui Ioan Botezatorul. Profetul traieste o profunda legatura cu Dumnezeu, este increzator ca si slujitor al Domnului, se intareste angajarea lui, care nu se limiteaza doar la alianta dintre Israel si Dumnezeu, ci proclama puterea divina asupra creatiei si a omenirii intregi. De aceea, profetul trebuie sa fie si este „lumina poparelor”.
Sfantul Paul, in a doua lectura, dupa o scurta prezentare a istoriei mantuirii care incepe cu exodul si se sfarseste cu Ioan Botezatorul, pune la centru moartea si invierea lui Isus Cristos, si ii indeamna pe toti credinciosii la convertire. Este si o afirmare solemna ca mantuirea adusa de Isus nu este adresata numai poporului lui Israel, dar tuturor celor care sunt disponibili de a o primi cu bucurie.

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>