Postat pe 30 aprilie 2006 în Predici

Citind cartea Faptele Apostolilor ( prima lectura ) care caracterizeaza acest timp pascal, intalnim un fragment catehetic cu referire la rastignirea lui Cristos. Petru atribuie rastignirii pacatul de ignoranta, adica, incapatanarea interioara de a intelege si de a se deschide planului lui Dumnezeu, revelatiei sale in Sfanta Scriptura realizata in Isus din Nazaret. Cererea de convertire devine un indemn puternic de a schimba modul de gandire si de traire, aproape ca gestul de a relua in mana Sfanta Scriptura si a o intelege in lumina Pastelui lui Cristos, Mesia si Fiul lui Dumnezeu.
Aceleasi indemn il gasim si in Evanghelia de azi. Discipolii din Emaus il recunosc pe Isus „in frangerea painii”. Dar, inainte de toate, insusi Isus este ghidul si ii ajuta pe discipoli in intelegerea cuvantului profetilor, care au prorocit moartea si invierea Mesiei. Apoi Isus, aratandu-se aratandu-se in Cenacol, le daruieste pace dicipolilor, transmitand Duhul celui inviat; astfel Isus este prezentat plin de puterea sa glorioasa in trupul sau inviat.
In concluzie, pentru a inlatura orice indoiala cu referire la adevarul invierii sale, mananca inaintea lor o bucata de peste prajit. Deci, cine il accepta pe Isus Cristos care deschide Sfanta Scriptura in ochii oamenilor, obtine iertarea de pacate, intelege pe deplin cuvantul revelat, il recunoaste pe Isus Cristos in euharistie, unde il putem invoca ca mijlocitorul nostru in sanul Tatalui ( a doua lectura ).

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>