Postat pe 23 aprilie 2006 în Predici

Credinta este tematica duminicii a doua dupa Pasti. Toate cele trei lecturi relateaza si intentioneaza sa intareasca credinta noastra, pentru ca invierea lui Cristos ii indeamna pe toi crestinii sa-si reinnoiasca credinta. Credinta este inima si centrul vietii crestine. Fara credinta in Isus Cristos inviat, degeaba credem, – dupa cum spune sfantul Paul, – vom fi doar persoane patrunse de intunericul rationalitatii noastre, care nu stie sa ofere un raspuns complet si satisfacator referitor la sensul vietii si despre Dumnezeu insusi. Numai credinta in Isus Cristos inviat ne ofera acest har, dar acesta nu se realizeaza in mod automat.
Credinta cere supunere deplina a inteligentei si a vointei noastre fata de Dumnezeu care se reveleaza. Acest gest il realizeaza sfantul Toma cand spune: „Domnul meu si Dumnezeul meu!”, astfel el deschide mintea si inima sa la misterul lui Cristos si este satisfacut; depaseste astfel nesiguranta care il tinea sclav in sine insusi. In acest mod, sfantul Toma il cunoaste si il intelege mai bine pe Isus Domnul, si numai astfel poate spune ca este cu adevarat „Domnul sau”, exprimand, cu convingere, credinta sa personala.
Credinta ramane mereu pentru toti un drum de cunoastere, de intelegere si de iubire. Aceasta credinta cere o disponibilitate, un efort, o abandonare. Aceasta este credinta care invinge lumea si face din fiecare credincios un om puternic, constient si liber, capabil de a oferi un raspuns la intrebarile si la problemele cele mai dificile ale vietii.

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>