Postat pe 21 august 2005 în Predici

Prima lectura de astazi prezinta contrastele aspre dintre Isaia si oficialii de la curtea regelui. La Sebna, profetul reproseaza orgoliul si uzurparea: iata de ce i se va lua puterea care va fi data, cu toate onorurile, altui slujitor, Eliachim. Aceasta conferire de functie cu transferarea de obiecte importante cum sunt tunica, centura si cheile, aminteste de textul din evanghelie unde Isus il cheama pe Petru sa fie capul Bisericii si ii incredinteazain mod simbolic cheile imparatiei cerurilor. Lectura a doua este o rugaciune care preamareste intelepciunea lui Dumnezeu. Paul, evreu, are problema „apasatoare” a manturii evreilor care nu-l primesc pe Cristos. Insa Dumnezeu va fi milostiv cu toti. Iata deci cuvintele de admiratie si de lauda a misterului lui Dumnezeu care va mantui si Israelul.
Textul din evanghelie este o pagina foarte cunoscuta, dar si foarte discutata, pentru ca nu toti interpreteaza in acelasi mod, mai ales cu referinta la primatul episcopului de Roma. Insa suntem convinsi ca unirea crestinilor este favorizata si realizata daca ne straduim sa traim conform evangheliei. Isus i-a adunat pe discipolii sai intr-o comunitate de credinta care este Biserica.
Dar cine este Isus? Exista contrapozitie intre ceea ce cred apostolii si ceea ce spunea lumea. Noi ce raspundem la intrebarea pe care Isus o adreseaza lui Petru? Adesea avem capul plin so confuz: suntem persoane atente, care il ajuta pe aproapele, dar in numele cui? Pentru parinti, Isus reprezinta chipul copiilor, carora sa le transmita o experienta religioasa si sa-i invete sa traiasca valorile crestine. Pentru preotii din comunitati, va avea chipul credinciosilor care frecventeaza parohia, al batranilor, al celor indepartati. Fiecare poate sa vada manifestarea lui Isus prin intermediul diferitelor chipuri si situatii, insa raspunsul nostru trebuie sa fie egal cu raspunsul lui Petru, precis si sigur. O adevarata declaratie de credinta, care desigur ca nu este dictata de o capacitate umana speciala, ci este dar al lui Dumnezeu. Asadar, sa-i cerem lui Isus sa mareasca credinta noastra pentru a putea fi luminati si sustinuti de ea. Sa punem in centrul vietii noastre euharistia, ca forta care ne ajuta si ne educa, depasind centralitatea noastra autosuficienta si sa primim misterul trairii in Cristos.

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>