Postat pe 5 iunie 2005 în Predici

„Isus, trecând a văzut un om aşezat la biroul de vameş numit Matei ( darul lui Dumnezeu ) şi îi spuse: „Urmează-mă!” Şi el s-a ridicat şi l-a urmat”. Această relatare a chemării şi a urmării fără ezitare, relevează puterea Cuvântului lui Isus. El trece, priveşte, spune: „Urmează-mă!” Vocaţia şi urmarea, puterea chemării şi generozitatea răspunsului sunt învăţături care reies din această descriere a Evanghelistului.

Se iveşte scandalul, pentru că Isus mănâncă cu păcătoşii, cu lumea care duce lipsă de un renume şi poate, de fapt, nici nu este cinstită, dar scandalul şi uimirea vin de la cel care se crede fără păcat, de la cel care se crede drept pentru că nu se cunoaşte pe sine din cauza orgoliului său.

Răspunsul lui Isus este clar şi decis: El este medic, de aceea rămâne alături de bolnavi. De fapt, prin minunile sale el vindecă multe persoane, şi această activitate de vindecare trupească este semnul vindecării întregului om. Nu a venit pentru cei care se cred drepţi, ci dimpotrivă, pentru cei care se recunosc păcătoşi şi convertindu-se îl urmează. Milostivirea lui Isus, crucea lui, este gloria Tatălui.

Să ne apropiem cu umilinţă şi căinţă de masa milostivirii, prefigurată deja şi în ospăţul la care Isus participă cu cei păcătoşi: este masa euharistică, ospăţul de har şi iertare.

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>