Postat pe 23 martie 2003 în Predici

Poruncile din prima lectura de astazi sunt rodul unui mare expert, inventatorul inimii omenesti, Dumnezeu.Si daca ne gandim bine, ele constituie un dar al lui Dumnezeu facut oamenilor, au fost si sunt o ocazie de crestere spirituala, sunt ca 10 trepte oferite omenirii ca sa urce sau sa coboare, daca omenirea parcurge aceste trepte in jos.

De fapt decalogul se plaseaza la intersectia a doua aspiratii universale :pe de o parte este omul care vrea un sens pentru viata si de aceea se pune in cautarea lui Dumnezeu, iar pe de alta parte este Dumnezeu care se lasa gasit, ba chiar merge in intampinarea omului.Dumnezeu nu este o idee abstracta ,ci o realitate concreta.Intalnirea dintre Dumnezeu si om, o stim prea bine s-a realizat in mare parte prin experienta religioasa a unui popor, poporul aliantei si s-a perfectionat in Cristos, care ni l-a revelat pe Tatal si iubirea lui fata de noi.

In ceea ce priveste pe acest popor, poporul ales, stim ca intalnirea lui cu Dumnezeu, de multe ori vijelioasa, dramatica, a fost o alegere reciproca, maturizata in decursul secolelor si a culminat intr-o alianta de eliberare.

Poporul lui Israel era sclav in Egipt sub faraoni, iar Dumnezeu, prin Alianta se angajeaza sa-l elibereze.In schimb, poporul acceptand sa devina aliatul lui Dumnezeu,se angaja la o proprie eliberare morala si spirituala, adica la un stil de viata liber de pacat, demn de poporul care a fost ales de Dumnezeu. In felul acesta Alianta propusa de Domnul poporului sau comporta o dubla eliberare : eliberarea de sclavie, eliberarea fizica, politica, sociala si eliberarea morala, spirituala din sclavia pacatului si de rau.Aceste doua eliberari urmarite de Dumnezeu nu trebuie sa ne uimeasca, pentru ca Dumnezeu este libertatea suprema si cheama la liberatatea suprema pe cei pe care i-a creeat dupa chipul si asemanarea sa, prin urmare pe noi, oamenii.

In aceasta perspectiva se plaseaza Decalogul, el este invitatia pe care Dumnezeu o face omului, invitatie de a se elibera de sclavia pacatului si a raului, pentru a duce o existenta clara si curata, in iubirea sa.In felul acesta, Decalogul inseamna pentru om propunerea valorilor adevarate, care imbogatesc, care conduc la maturitate , la plinatatea vietii.

Cuvantul ” decalog ” vine din limba greaca : ” deca ” si ” logi „, adica 10 cuvinte, 10 enunturi.Constituie fundamentul Aliantei.Noi ne amintim de reprezentarile vechi : Moise este reprezentat cu cele doua table ale Legii, cate una in fiecare parte,iar poruncile sunt sculptate deasupra.Stim ca primele trei enunturi, scrise pe prima tabla, au in vedere conduita pe care omul trebuie s-o aiba fata de Dumnezeu, iar celelalte sapte propun conditiile pentru convietuirea sociala, dintre frati si frati.

Nu stiu daca ni le amintim cu totii.Odinioara esra recitate ca rugaciune.In schim acum riscam sa le uitam.Sa incercam sa le trecem in revista :

Prima porunca : ” Sa nu ai alti dumnezei afara de mine „.Interzice idolatria, pe atunci destul de raspandita printre popoarele orientului.S-ar parea ca aceasta porunca ar fi depasita si sunt unii care considera ca ea ar apartine mitologiilor antice.Numai ca daca stam bine si ne gandim, noi de fapt am inlocuit idolii din vechime cu idoli moderni.Suprestitiile, Horoscoapele, Ghicitoria, Fanatismul pentru unii cantareti, fotbalisti…de asemenea si-n anumite regimuri totalitare, Cultul personalitatii, al sefului…. In felul acesta, noi, modernii, riscam sa fim mai idolatri decat paganii din vechime.

A doua porunca : ” Sa nu spui numele Domnului Dumnezeului tau in zadar „.Si se intampla aceasta de multe ori.Pentru unii chiar injuratura este un sport.Iata un dialog intamplat candva in cadrul unei spovezi : ” De cate ori ai injurat ? „, ” Strictul necesar, parinte „..

A treia porunca : ” Adu-ti aminte sa sfintesti Ziua Domnului „.Si iata-ne in fata evangheliei de astazi : Isus pune mana pe funie si alunga pe vanzatori din templu.Noi simtim nevoia de a ne intalni cu Dumnezeu, traim nevoia unui timp si unui spatiu pentru Dumnezeu.Pentru a ne intalni cu Dumnezeu si intre noi, sub privirea lui.De aceea construim biserici.Simtim ca Biserica este locul privilegiat al intalnirii noastre cu Dumnezeu.Alungandu-i pe negustorii din templu, din Ierusalim, Isus voia sa ne aminteasca faptul ca templul este casa Tatalui sau, trebuie intretinuta bine, cu iubire.Si trebuie folosita aceasta casa ca loc de sfintire a sarbatorii.

Celelalte sapte porunci, spuneam mai inainte, privesc raporturile noastre cu fratii.

A patra porunca : ” Cinsteste-i pe tatal si pe mama ta „.Aceasta porunca ne cere respect si iubire fata de cei dragi ai nostri.

A cincea porunca impotriva violentei fizice : ” Sa nu ucizi „.Aceasta ne-o spune un glas profund, nu trebuie sa fii crestin.Deja Eschil spunea : ” Toata apa fluviilor nu va reusi sa spele mana insangerata a ucigasului „.Avem nulte exemple de violenta si delicte la ordinea zilei.Am putea spune ca televiziunea si ziarele dau cu lux de amanunte toate aceste atrocitati penibile si ingrozitoare.

A opta porunca .Respectul fata de cinstea , onoarea altora: “Sa nu marturisesti stramb impotriva aproapelui tau”.Calomnia , ne-a explicat Rossini, in ” Barbierul din Seviglia „, la inceput este o simpla adiere de vant, dar apoi devine ca o lovitura de tun, capabila sa ucida.Aceasta a notat-o Sf. Francisc de Sales : ” Calomnia este un fel de omucidere, pentru ca luandu-i cuiva bunul nume il privezi de viata lui sociala . ”

A sasea si a noua : ” Sa nu faci fapte necurate ” ; ” Sa nu poftesti femeia aproapelui tau „.Se refera la demnitatea si respectul fata de trup, in manifestarile sale cele mai intime.Propriul trup si cel al altora. Spunea deja Seneca romanilor din vechime : ” Nimeni nu este cu adevarat liber, daca este sclavul propriului trup ” si noi vedem cum presa, televiziunea, lumea spectacolului, adesea constituie o instigare la dezordini si pacate in acest domeniu.

A saptea si a zecea . Un respect similar trebuie acordat lucrurilor : ” Sa nu furi ” si ” Sa nu poftesti lucrurile altora „.Se spune despre Socrate ca intr-o zi trecea prin piata din Atena, vazand multe si frumoase produse expuse la vanzare, a exclamat distrat : ” Ah, iata de cate lucruri pot sa ma lipsesc „.

Poruncile sunt zece trepte.Prin pacat se coboara inexorabil.Prin pazirea lor care se naste din credinta si iubire, se urca.Iar prin cresterea noastra crestina favorizam cresterea celorlalti din jurul nostru.

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>