Postat pe 9 martie 2003 în Predici

La poporul evreu, la inceputul unui rit important, i se incredinta unui copil un rol curios.Acel copil se ridica in picioare, si intreba cu glas puternic: “De ce suntem aici?Ce sarbatoare este astazi ?Ce rit celebram ? „.Astazi, daca un copil s-ar ridica in picioare si ne-ar intreba : ” Suntem in Postul Mare.Dar ce este el ?De ce il celebram ?Ce trebuie sa facem ? ” Sa incercam impreuna sa raspundem.Desigur cu ajutorul Cuvantului lui Dumnezeu pe care l-am ascultat.

Asadar, Postul Mare este o parte a Anului Liturgic.Primii crestini comemorau in Saptamana Sfanta evenimentele centrale ale credintei.Pentru aceasta trebuiau sa se pregateasca intr-un mod adecvat.Sa reflecteze, sa mediteze, sa se roage.Este asa de greu sa-l intelegi in profunzime pe Isus.Nu vom reusi aceasta niciodata complet.Trebuie timp.Cat ?Si-n aceasta, Isus ne-a dat exeplu.Dupa Boezul primit de la Ioan Botezatorul, pentru a se pregati la misiunea sa, ne spune Evanghelia ca Isus s-a retras in pustiu ca sa se roage timp de 40 de zile.Am auzit in Evanghelia de astazi : ” Duhul Sfant l-a condus pe Isus in pustiu si a ramas acolo timp de 40 de zile „.Aceasta pentru a se pregati, in dialog cu Tatal sau ceresc.

Primii crestini au socotit de cuviinta ca si ei trebuie sa-si insuseasca in fiecare an, pentru ei, 40 de zile pentru a medita despre misterul lui Cristos, mort si inviat.Si-n felul acesta a aparut Postul Mare (Quadragesima).

Quadragesima, acest cuvant din latina, inseamna tocmai 40 de zile.Daca luam calendarul, incepat de la Miercurea Cenusii si facem calculul, vom observa ca numarand 40 de zile, ajungem la Saptamana Sfanta. Dupa exemplul lui Isus si al primilor crestini, si noi ne pregatim printr-un post de 40 de zile pentru a intampina sarbatoarea Invierii Domnului.

Cum vom proceda ?Evanghelistii ni l-au prezentat pe Isus ca pe o persoana meditativa, o persoana care iubea reculegerea, meditatia, rugaciunea.Dupa exemplul lui, suntem si noi invitati sa creem pentru noi acest climat de seriozitate si angajament.

Aceasta poate insemna sa fim capabili ca din cand in cand sa stingem radioul si televizorul din casa noastra, sa deschidem Sfanta Evanghelie si sa citim din ea, sa reflectam, sa ne gandim, la viata noastra, la planurile noastre, la ceea ce facem.Sa ne gandim la cei dragi ai nostri, la semnificatia prezentei noastra alaturi de ei.Pe scurt, la tot ceea ce facem sub privirea Domnului.

Postul Mare este un timp de reflexie.Cred ca in primul rand trebuie sa reflectam la o fraza din Evanghelia de astazi .Dupa 40 de zile, Isus s-a-ntors in mijlocul multimii si a inceput sa predice : ” Timpul s-a-mplinit.Imparatia lui Dumnezeu este aproape, convertiti-va si credeti in Evanghelie „.Sunt cuvinte angajante.Ne spune Isus ” Convertiti-va „.Suntem ispititi sa spunem : Dar noi credem deja in Evanghelie ! Si totusi ne mai raman atattea de inteles.Apoi a intelege nu este totul, trebuie sa fim coerenti, adica sa traim Evanghelia.

Dupa exemplul lui Isus, Postul Mare, este si un timp de post.Si este un post care ii place Domnului, o fapta cu adevarat penitentiala, abtinerea de la alimentele cele mai preferate si dorite, si costisitoare.A face post a fi atent la aproapele, sa faci cat mai multe fapte de milostenie trupeasca si sufleteasca, sa citesti o pericopa din Sfanta Scriptura, sa te angajezi mai mult in purtarea greutatilor vietii, sa renunti la un spectacol sau o distractie.Recent Papa sfatuia si un post de la televizor.

Si nu este totul.Cu sase secole inainte de venirea Domnului, un profet spunea asa : ” Asa spune Domnul : postul care-mi place consta in a imparti painea cu cel flamand, a adaposti in casa ta pe nenorociti si pe cei fara adapost, a imbraca pe cel gol „.Este un rezumat al faptelor de milostenie.

Aasadar, avem la dispozitie 40 de zile ca sa-ntelegem, si sa ne hotaram sa traim mai bine ca si crestini.

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>