Nu ești autentificat.

#1 2013-05-26 19:03:49

pr. ionel
Pr. Ionel Pojum
Data înregistrării: 2009-09-14
Mesaje: 25

Papa, la Prima Sf. Împărtăşanie a copiilor în parohia unui preot român

«Cu ajutorul Maicii Domnului să creştem în cunoaşterea lui Dumnezeu pentru a înţelege iubirea lui»: este mesajul pe care Papa Francisc, la prima sa vizită pastorală într-o parohie a diecezei de Roma, l-a lăsat copiilor şi credincioşilor din parohia „Sfinţii Elisabeta şi Zaharia”, în nordul Romei, unde duminică la 9.30 a celebrat Sf. Liturghie şi a dat Prima Sf. Împărtăşanie unui grup de 16 băieţi şi fetiţe.

În salutul de bun venit adresat Sfântului Părinte, parohul comunităţii, pr. Benoni Ambăruş – originar din dieceza de Iaşi – a remarcat că parohia, fiind situată la periferia metropolei, reprezintă în mod ideal santinela oraşului. Papa Francisc a răspuns cu spontaneitate la convingerea parohului:
● „Dragă primă santinelă, dragă a doua santinelă, dragi santinele, îmi place ce mi-ai spus: că periferia are un sens negativ dar şi un sens pozitiv. Ştii de ce? Pentru că în ansamblu, realitatea se înţelege mai bine nu de la centru, ci de la periferie. (…) Vă mulţumesc şi pentru modul în care m-aţi primit în această zi solemnă a Sfintei Treimi. (…) Să începem acum Sf. Liturghie, în spirit de reculegere, în tăcere, rugându-ne toţi împreună pentru toţi”.

La predica Sfintei Liturghii Papa a intrat în dialog cu copiii care s-au pregătit să primească în această zi Prima Sfântă Împărtăşanie.
● „Parohul, în cuvintele sale, mi-a adus aminte de ceva frumos despre Maica Domnului. Imediat cum a primit vestea că avea să fie mama lui Isus şi vestea că ruda ei Elisabeta era însărcinată, Evanghelia ne spune că Maria a plecat «în grabă». Nu a aşteptat. Nu a spus: «Acum eu sunt însărcinată, trebuie să am grijă de sănătatea mea. Verişoara mea are prietenele ei care probabil o vor ajuta». Ea a simţit ceva şi s-a pornit la drum în grabă. E frumos să ne gândim la acest lucru din viaţa Maicii Domnului, a Mamei noastre, care pleacă în grabă pentru că este mânată lăuntric de un singur gând: să ajute. Porneşte ca să vină în ajutor, nu ca să se laude şi să-i spună verişoarei: «Ascultă, acum comand eu, pentru că sunt Mama lui Dumnezeu!». Nu, nu a făcut astfel. A mers ca să ajute. Maica Domnului face întotdeauna în acest fel. Este Mama noastră, care vine mereu în grabă când noi avem nevoie de ajutor. Ar fi frumos să adăugăm la litaniile Maicii Domnului şi una care să spună astfel: «Doamna Noastră, care mergi în grabă, roagă-te pentru noi!» (…) Şi aceasta ne dă o certitudine, certitudinea de a avea întotdeauna alături de noi pe Mama. Mergem, păşim mai bine în viaţă când o avem pe mama aproape. Să ne gândim la acest har pe care îl oferă Maica Domnului: să fie aproape de noi, dar fără să ne lase să aşteptăm.”

„Maica Domnului”, a explicat Papa copiilor, „ne ajută să-l înţelegem bine pe Dumnezeu, pe Isus, să înţelegem bine viaţa lui Isus, viaţa lui Dumnezeu, să înţelegem bine ce înseamnă Domnul, cum este Domnul, cine este Dumnezeu”.

Şi în acest moment al predicii, Sfântul Părinte a început un dialog instantaneu cu copii despre Sfânta Treime, desigur, în limba italiană, de o frumuseţe greu de redat în traducere, pentru că ar oglindi prea puţin din spontaneitatea Papei şi candoarea copiilor. Cu ajutorul întrebărilor, Papa i-a condus pe copii la semnificaţia Sfintei Împărtăşanii pe care aveau să o primească pentru prima dată: „Aceasta este viaţa creştină”, a spus Papa la încheierea predicii sale, „să vorbim cu Tatăl, să vorbim cu Fiul şi să vorbim cu Duhul Sfânt. Isus ne-a mântuit dar merge alături de noi în această viaţă. (…) În Sfânta Împărtăşanie ne dă putere, ne ajută prin această putere. El vine la noi”. „Ceea ce vedem pe altar pare să fie pâine, dar nu e tocmai pâine”, „este Trupul lui Isus”. „Isus vine în inima noastră”.

Şi de la copii, predica Papei s-a îndreptat spre familiile lor şi toţi credincioşii prezenţi:
● „Să ne gândim cu toţii la aceasta: Tatăl ne-a dăruit viaţa. Isus ne-a dăruit mântuirea, ne însoţeşte, ne conduce, ne sprijină şi ne învaţă. Iar Duhul Sfânt? Ce ne dăruieşte Duhul Sfânt? Ne iubeşte, ne dăruieşte iubirea. Să ne gândim în acest fel la Dumnezeu şi să-i cerem Maicii Domnului, Mama noastră, care vine mereu degrabă în ajutorul nostru, să ne înveţe să înţelegem bine cum este Dumnezeu: cum este Tatăl, cum este Fiul şi cum este Duhul Sfânt”.

După dialogul cu cei mici şi cei mari, a venit momentul Primei Sfinte Împărtăşanii. În faţa fiecărui copil care-l primea pentru prima oară pe Isus în Euharistie, Papa şi-a înclinat capul, ca la prima sa înfăţişare de la balconul bazilicii vaticane în faţa lumii.

În fine, după ce a salutat personal familiile, pe cei bolnavi şi colaboratorii pastorali, Papa s-a urcat în elicopter pentru a se întoarce în Vatican, dar nu înainte de a mulţumi pentru primire:
● „Mă bucur să văd o parohie atât de vivace, atât de frumoasă, cu atâţia copii! Este o binecuvântare. Continuaţi să mergeţi înainte, să-l sprijiniţi pe paroh, să mergeţi înainte în activitate şi… rugaţi-vă pentru mine – nu uitaţi – rugaţi-vă pentru mine! La revedere! Ne întâlnim la «Angelus»!”.

(rv – A.D.)


Text preluat de la pagina http://ro.radiovaticana.va/news/2013/05 … rom-695709
a site-ului Radio Vatican

Deconectat

Subsol forum