Nu ești autentificat.

#21 2012-05-10 18:08:57

Vlad Rusu
Webmaster
Din: Bucureşti
Data înregistrării: 2009-09-13
Mesaje: 27

Re: Sa facem cunostinta

Cerasella a scris:

Buna seara!
Numele meu este Cerasella, am aproape 26 de ani, sunt din Bucuresti si sunt inginer chimist intr-un laborator de analiza apei, in incinta clinicii Gral de la Baba Novac. Am trecut de mica pe langa aceasta Biserica, dar de un an, de cand lucrez in acest laborator, am reusit sa o observ mai bine.
Am fost botezata in religia Crestin Ortodoxa. Mama mea este Catolica, tatal Ortodox. Cred ca ati mai auzit replica asta, dar am motive intemeiate sa consider Catolicismul adevarata religie. Nu cult cum au ajuns sa fie multe altele... Respect toate religiile, insa am principiile mele.
Problema este ca acum aproximativ 2 ani mi-am deschis cont pe forumul catolic si am fost foarte "finut" data afara cand am spus ca vreau sa cunosc mai bine decat cunosc deja religia si ma tenteaza convertirea. Am fost intrebata de motive, le-am prezentat (sunt de natura spirituala). Apoi am asistat la dispute, jigniri adresate ortodocsilor de pe forum etc. Ma intreb de ce?  sad Cand am fost invitata cu mare drag in Biserica italiana de la Universitate, in alte imrejurari am fost jignita ca si cum as fi fost o sectanta de ultima speta?

(In atentia domnului ce a cerut administratorului sa stearga conturile celor ce vor sa se certe: nu asta imi e intentia! Am doar dubii...si merit macar lamuriri)

Bună ziua!
M-am încumetat să dau un răspuns fiindcă cazul meu e asemănător oarecum cu cel al dvs, eu fiind ortodox, iar soția catolică. Deci cumva ambii trăim în două lumi - ortodoxă și catolică. smile

În primul rând, catolicismul nu este o religie în sine, ci este o confesiune creștină, la fel cum și ortodoxismul este o confesiune creștină. Alegerea unei confesiuni sau alta este o chestie pur personală, intimă și dvs. trebuie să luați decizia corectă. E foarte greu să faci recomandări din exterior, mai ales că poți fi foarte subiectiv - fie că ești catolic sau ortodox. În principiu, fiecare ține la „religia” sa, dacă vorbiți cu ortodocși cel mai adesea probabil vă vor recomanda să rămâneți ortodoxă, și dacă vorbiți cu catolici, vice-versa.

De oameni needucați veți da și pe forumurile ortodoxe, și pe forumurile catolice, face parte din natura umană. Fiecare pădure are uscăturile ei. De multe ori, orgoliile sunt foarte mari, mai ales când se aduc în discuție diferențe teologice „ireconciliabile” ce separă cele două Biserici (filioque, concepția imaculată, indulgențele papale, supremația papală etc). Lucrurile degenerează rapid din păcate.

Încă un aspect, când spui „sunt catolic și merg la biserica Sfânta Cruce”, acest lucru implică două aspecte:
1. catolicism
2. comunitatea Sfânta Cruce

Din propria mea experiență, comunitatea unei biserici este foarte foarte importantă în aprecierea respectivului rit (cel puțin la nivel de percepție). Tocmai datorită unor comunități foarte active și de multe ori poate mai primitoare, multe dintre bisericile sectare au luat avânt în ultima vreme - în dauna celor consacrate - lucru care trebuie să nu ne mire. Dar ăsta e deja alt subiect. Vorbind despre catolicism vs ortodoxism, pot fi 4 variante:
- o biserică catolică cu o comunitate bună (caldă, primitoare, unită)
- o biserică catolică cu o comunitate slabă
- o biserică ortodoxă cu o comunitate bună
- o biserică ortodoxă cu o comunitate slabă
Din punctul meu de vedere, în „feeling-ul” prin care percepem o biserică - fie ea catolică sau ortodoxă - așadar, un rol esențial îl joacă comunitatea.

Tot din punctul meu de vedere, strict personal, găsesc mai atractivă o biserică catolică cu o comunitate unită, caldă superioară unei biserici ortodoxe cu o comunitate rece, dezbinată și invers, mai atractivă o biserică ortodoxă cu o comunitate unită, caldă superioară unei biserici catolice cu o comunitate rece, dezbinată. Deci, din nou, lucrurile capătă o natură subiectivă de la caz la caz și - atenție - nu trebuie generalizat, fiindcă sunt cazuri și cazuri.

Evident, comunitatea nu înseamnă totul, trebuie și să fii în deplin acord cu învățăturile Bisericii respective. Păi altfel, ce ar însemna? Să spunem acum că-mi place mai mult comunitatea Adventiștilor de ziua a șaptea. Acum, ce înseamnă asta, că mă fac sectar? Cu siguranță nu, atât timp cât învățăturile lor vor intra în contradicțiile cu percepția mea creștină asupra unor lucruri la care țin foarte mult (să zicem sfinți, Maica Domnului, icoane și altele) și la care pur și simplu nu pot să renunț. Păi mi-aș da viața sau m-aș duce singur la biserică decât să renunț la aceste lucruri și să mă alătur unei astfel de comunități...

Nu în ultimul rând, când sunteți dispusă să renunțați la confesiunea dvs. curentă (ortodoxă), trebuie să vă întrebați foarte bine de ce vreți să renunțați la ea. Ce anume vă nemulțumește la ortodoxism? Poate comunitatea de la biserica pe care o frecventați? Sunt lucruri de natură teologică? Sunt lucruri ce țin de practica curentă, de tradiții, care vă nemulțumesc? O găsiți - să zicem - învechită? Sau poate formatul slujbei vi se pare neatractiv?
E ceva din exterior sau ceva din interior care vă nemulțumește? Și nu în ultimul rând, vă considerați un creștin ortodox bun? Vă întreb asta fiindcă de multe ori nemulțumirile cauzate de confesiunea curentă pleacă dintr-o nemulțumire internă (suntem pe undeva nemulțumiți ne noi înșine și cumva pasăm vina bisericii - ba pe slujba plictisitoare, ba pe preotul care poate bea sau e avid după bani etc.). Sau poate din păcate nu ați găsit acea comunitate ortodoxă care să vă atragă? Sau poate că vă simțiți mai catolică prin prisma mamei dvs., care este catolică?

Repet, decizia, cheia stă la dvs. și numai la dvs. Trebui să înțelegeți că alegerea unei confesiuni nu e un lucru tocmai ușor, nu la fel de ușor precum ați schimba o haină, spre exemplu. Dar dacă ea vine din suflet, din simțire, sau dintr-o bază teologică, atunci nimic nu trebuie să vă stea în cale.

Din punctul meu de vedere, atât catolicismul cât și ortodoxismul au plusuri și minusuri, în funcție de aprecierea fiecăruia. Ambele biserici sunt mântuitoare, cu siguranță, și asta e cel mai important. Restul, e o chestiune de gust.

Doamne ajută!

Deconectat

#22 2012-05-10 19:49:16

Cerasella
Membru
Din: Bucuresti
Data înregistrării: 2012-04-30
Mesaje: 6

Re: Sa facem cunostinta

Va multmuesc pentru raspuns si mai ales ca m-ati instiintat si prin mail, pt ca eu am mai intrat aici si am vazut ca nu mi se raspunde, astfel am decis sa nu mai deranjez.

Decizia, daca va exista, este din interior mai ales dar si din exterior. Catolica - datorita mamei?...Nu. Pt ca atunci ar fi strict exterior, parerea mea. Este ceea ce simt, ce ma atrage. Si pana la urma a crede in El este tot ce conteaza, indiferent de religie. Dar cum ati spus si dumneavoastra mai conteaza si alte aspecte cum este comunitatea. Poate felul in care comunici cu ceilalti si cu preotul, cum esti primit, cat de mult a contat de-a lungul timpului aceasta religie, cat predomina (pt ca daca sunt atat de multi catolici in lume inseamna ca acesti multi oameni nu degeaba sunt ceea ce sunt), ideile, principiile etc. Cand eram doar un copil nu constientizam toate acestea, dar cum se spune si in alte cazuri, a fost si este o chemare. Mi-e foarte greu sa explic in cuvinte, desi am ideile ca un vartej in minte.
Exista avantaje si dezavantaje sau puncte forte si puncte slabe in ambele, cum exista in toate, dar asta depinde de cum privim si daca dam importanta.

(Sper ca nu se va supara nimeni ca am dezbatut in acest topic subiectul).

Deconectat

#23 2012-05-11 01:20:37

Vlad Rusu
Webmaster
Din: Bucureşti
Data înregistrării: 2009-09-13
Mesaje: 27

Re: Sa facem cunostinta

Nu aveți pentru ce să-mi mulțumiți.

V-am trimis acel mail tocmai fiindcă m-am gândit că poate nu veți mai intra văzând că până astăzi nu v-a răspuns nimeni.
Din păcate forumul bisericii Sfânta Cruce nu este prea activ (la urma urmei nu este un site foarte vizitat), iar răspunsurile apar de multe ori destul de târziu.

Revenind la subiect... Dacă este vorba despre o chemare, un vârtej lăuntric... de ce nu? Cine suntem noi să ne împotrivim chemării lui Dumnezeu? Iar dacă Dumnezeu a adunat pașii dvs. în jurul bisericii Sf. Cruce, poate aceasta este și dorința lui, în definitiv... de a vă avea acolo. smile

PS: Numărul de adepți al unei religii/confesiuni este un număr și.. cam atât, nu indică neapărat o legitimitate de drept sau un caracter de superioritate. Deci punerea matematică în balanță a a două confesiuni este o greșeală, nu dovedește nimic. Spre exemplu, dacă e să o luăm așa, numărul creștinilor, la nivelul întregii lumi este de 29-32%, restul fiind alte religii (55-58%) sau atei (16%). Dacă ar fi să judecăm matematic ce ar însemna, că avem șanse 70% să credem în „Dumnezeul” greșit? smile
Sursă: Wikipedia.

Deconectat

#24 2012-05-17 17:10:13

Cerasella
Membru
Din: Bucuresti
Data înregistrării: 2012-04-30
Mesaje: 6

Re: Sa facem cunostinta

Foarte bine punctat ce mi-ati scris la PS.  smile
Va multumesc pentru intelegere!
Intr-o zi imi voi face curaj si mai ales timp, cand ies de la servici sa intru in Biserica Sfanta Cruce.  smile
Zi frumoasa si ganduri asemenea!

Deconectat

#25 2012-05-21 18:54:09

Florin Ardelean
Membru
Data înregistrării: 2009-09-15
Mesaje: 162

Re: Sa facem cunostinta

Cerasella a scris:

Buna seara!
Problema este ca acum aproximativ 2 ani mi-am deschis cont pe forumul catolic si am fost foarte "finut" data afara cand am spus ca vreau sa cunosc mai bine decat cunosc deja religia si ma tenteaza convertirea. Am fost intrebata de motive, le-am prezentat (sunt de natura spirituala). Apoi am asistat la dispute, jigniri adresate ortodocsilor de pe forum etc. Ma intreb de ce?  sad Cand am fost invitata cu mare drag in Biserica italiana de la Universitate, in alte imrejurari am fost jignita ca si cum as fi fost o sectanta de ultima speta?

(In atentia domnului ce a cerut administratorului sa stearga conturile celor ce vor sa se certe: nu asta imi e intentia! Am doar dubii...si merit macar lamuriri)

Va urez si eu bun sosit!
Traficul este mic aici, dar Vlad e inimos si incearca sa primeasca bine pe oricine.

Ca unul care (inca) mai sunt moderator pe forumul catolic m-am uitat la postarile Dvs de acolo.
Subiectul ales (necatolici pe forum) poate nu era cel mai inspirat de a va prezenta cautarile.
Dar nu vad cine v-ar fi banat accesul?
In plus, cam de cand ati intrat, in 2008, lucrurile au degenerat treptat (cam ca in orice forum deschis in care intra oricine vrea, mai ales multi frustrati, cu iz de cearta).
Astazi, din pacate, este o mostra de cum multe persoane se bat in piept de cat de buni crestini sunt si cum reusesc sa dovedeasca invers.

Dar, cam atat despre un alt forum!

Cum mai e acum cautarea Dvs spre un drum de convertire?
E interesant dupa 4 ani de vazut unde ati ajuns.

Pentru mine a fost mai simplu.
Am avut parinti catolici practicanti din bunici catolici practicanti si ei cu strabuni practicanti.
Iar sotia mea este si ea din familie veche catolica practicanta.
Asa ca nu am trecut prin cautarile unei identitati sau unui drum in viata.
Dar experienta de convertire a altora cu care am putut sta de vorba a fost extrem de interesanta de fiecare data.

Deconectat

#26 2012-08-10 09:45:23

Victor
Membru
Data înregistrării: 2011-04-18
Mesaje: 6

Re: Sa facem cunostinta

Cerasella a scris:

Buna seara!
Problema este ca acum aproximativ 2 ani mi-am deschis cont pe forumul catolic si am fost foarte "finut" data afara cand am spus ca vreau sa cunosc mai bine decat cunosc deja religia si ma tenteaza convertirea. Am fost intrebata de motive, le-am prezentat (sunt de natura spirituala). Apoi am asistat la dispute, jigniri adresate ortodocsilor de pe forum etc. Ma intreb de ce?  sad

Si eu am patit la fel. EXACT la fel. Iti dau dreptate 100%   cry

Deconectat

#27 2012-08-25 09:10:02

Cerasella
Membru
Din: Bucuresti
Data înregistrării: 2012-04-30
Mesaje: 6

Re: Sa facem cunostinta

Buna ziua, dupa mult timp!
Domnul Vlad este doar OM. Si actioneaza ca atare, pt ca doar un om ar accepta pe "oricine" (ca sa va citez) fara discriminari. Vedeti dumneavoastra, asta nu inteleg: de ce religia dicteaza cum ca oamenii ar trebui sa fie iubitori, dar ei sunt tocmai invers? De ce am intalnit atat de multi catolici care au respins alte religii? Desigur, o sa spuneti ca fiecare vorbeste din propriul punct de vedere. Si totusi, desi am intampinat tot felul de oameni rautaciosi, asta nu ma determina sa renunt la religia catolica. Poate ca veti spune ca trag de timp sau ca ar fi trebuit sa trec dincolo de mult (de cand imi tot doresc). Dar prefer sa fac totul pas cu pas, chiar daca se va produce convertirea in ultima clipa a vietii mele (scuze daca pare o exagerare).
As mai vrea sa mi se dea si curaj ca sa pot ajunge la Sfanta Cruce. Ma simt stinghera sa intru singura...  :oops:

Deconectat

Subsol forum