În urma unei cereri adresată Episcopiei Ortodoxe de Tulcea de către Arhiepiscopia Romano-Catolică de București, de a se oferi și Bisericii Catolice locale relicvii ale Sfinților Epictet și Astion, martiri de la Halmyris (+290), pe 9 noiembrie 2009, PS Visarion răspundea afirmativ acestei rugăminți.

Astfel, pe 25 ianuarie 2010, la încheierea Octavei Mondiale de Rugăciune pentru unitatea creștinilor, în Catedrala patriarhală, PS Visarion, prin mâinile Prea Fericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, dona ÎPS Sale Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit al Arhidiecezei de București, o prețioasă raclă cu moaștele celor doi sfinți, deopotrivă cinstiți și în Biserica Catolică și în Biserica Ortodoxă.

Păstorii arhidiecezei au hotărât ca aceste prețioase relicvii să fie depuse în Biserica Romano-Catolică din București, închinată Sfintei Cruci, hotărâre întemeiată pe adevărul de credință al strânsei legături dintre martiri și Pătimirea Domnului, după cum frumos sublinia în predică Mons. Ieronim Iacob, vicar episcopal de Dobrogea, la Sf. Liturghie solemnă de la ora 18.00, de pe 8 iulie 2014, ziua comemorării liturgice a celor doi sfinți, zi în care PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București, a așezat racla cu relicvii într-un altar lateral ridicat în Biserica ”Sfânta Cruce” din București.

”Doamne […], binevoiește a-i dărui (Bisericii tale, n.r.) pacea și unirea, după voința ta!”. De acum, această rugăciune din timpul Sfintei Liturghii dinaintea apropierii de Euharistie, Taina Trupului și Sângelui Domnului, din care nădăjduim să ne hrănim împreună cât mai curând, în prezența celor doi sfinți comuni, va avea un ecou deosebit în inima credincioșilor Sfintei Cruci, și nu numai !

pr. Ionel Pojum, paroh.

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>