Textul evanghelic:

În acel timp, Isus a spus ucenicilor săi: “Nu vă temeţi de oameni, căci nimic nu este acoperit care să nu fie scos la iveală şi nimic ascuns care să nu fie făcut cunoscut. Ceea ce vă spun la întuneric, vestiţi la lumină şi ceea ce vă spun la ureche, predicaţi de pe acoperişuri. Să nu vă temeţi de cei care ucid trupul, dar nu pot ucide sufletul. Temeţi-vă mai curând de acela care poate să piardă şi sufletul şi trupul în Gheenă. Nu se vând oare două vrăbii pe un ban? Şi totuşi nici una dintre ele nu cade la pământ fără voia Tatălui vostru. Cât despre voi, până şi firele de păr de pe cap vă sunt numărate. Deci nu vă temeţi: voi valoraţi mai mult decât toate vrăbiile din lume. Dacă cineva dă mărturie despre mine înaintea oamenilor, şi eu voi da mărturie despre el înaintea Tatălui meu care este în ceruri; şi pe cel care mă va renega înaintea oamenilor, îl voi renega şi eu înaintea Tatălui meu care este în ceruri”.

Acest pasaj din Evanghelia dupa Sfantul Matei formează un ţesut care leagă diferitele învăţături ale lui Isus prin care-i pregăteşte pe apostoli pentru misiunea lor de după înviere, este o continuare a îndrumărilor pe care Isus le-a dat celor doisprezece apostoli când i-a trimis să proclame Vestea cea Bună a Împărăţiei lui Dumnezeu. Iar valorile Împărăţiei, sunt diferite de valorile lumii în aşa măsură încât oamenii tind să respingă mesajul şi să se întoarcă împotriva mesagerilor. Cuvintele Mantuitorului din aceasta Evanghelie fac sa cada ca un balsam de incurajare; ”Nu va temeti”!

Teama este sentimentul care ne insoteste de la nastere pana la moarte. Copilul se teme de intuneric. Adolescentul se teme de el insusi, de lume, de viata, uneori timid, agresiv si revoltat, chinuit de complexele de inferioritate ce se nasc din subconstientul lui. Noi, cei in varsta suntem si mai dominati, mai tematori, suntem bantuiti de spaime si nelinisti; frica de viitor, de ziua de maine, de boli, de accidente, de moarte. In nelinistile lor, oamenii recurg adesea la psihologi, la psihiatri, carora isi destainuie tulburarile si suferintele interioare. Recurg la calmante, la sedative, dar raman la aceeasi stare, cu aceleasi suferinte. Singurul care ne poate da curaj si incredere este Dumnezeu.

Intreaga Sfanta Scriptura este strabatuta de indemnul care vine de pe buzele lui Dumnezeu: “Nu te teme”, ii spune lui Abraham cand il cheama sa plece intr-o tara necunoscuta. ”Eu sunt cu tine”, ii spune fiecaruia dintre profeti cand ii trimite in misiune. ”Nu te teme, Marie”, ii spune Sfintei Fecioare prin ingerul Gabriel, cand ii propune sa devina mama a lui Dumnezeu. ”Nu va temeti”, le spune Isus apostolilor cand ii trimite in lume. ”Nu va temeti”, le spune Isus azi, in acest pasaj evanghelic tuturor ucenicilor sai.

Totusi discipolii îşi vor asuma unele temeri faţă de adversari; teama de a vorbi deschis, de a fi abandonaţi. Teama de a fi părăsiţi chiar de Domnul… Independent de voinţa noastră, teama ramane o insotitoare nedorita a vietii omeneşti. Ea paralizează, te împiedică să fii tu însuţi, să te exprimi liber… Cu siguranta fiecare dintre noi am experimentat aceste sentimente. Isus, insa stie ca ne vom teme in aceasta lume, ca ucenici, nefiind eroi. De aceea Domnul este cu noi prin Duhul Sau si prin Cuvantul Lui. Cuvintele Sale sunt mainile cu care ne ocroteste.

In principiu, totul se invarte in jurul intrebarii; cui acordam mai multa atentie? Lui Dumnezeu, sau celor ce se impotrivesc Lui? Suntem incurajati sa nu ne temem de moarte:”Nu va temeti de cei care ucid trupul, iar sufletul nu pot sa-l ucida; temeti-va, mai curand, de acela care poate si sufletul si trupul sa le piarda in Gheena”. In fata mortii suntem cu totii neputinciosi, cu toate acestea, Isus vine si pune limite, ne învaţă că modalitatea prin care să depăşim teama este, să ne concentram nu asupra la aici-şi-acum, ci asupra venirii Împărăţiei lui Dumnezeu. Dusmanul ne poate ucide trupul, dar nu poate ucide sufletul si acest fapt este demonstrat de învierea lui Isus.

Daca trebuie sa alegem, atunci, o singura frica trebuie sa predomine toate celelalte temeri. Anume, frica de Dumnezeu, El este Cel care poate sa piarda si trupul si sufletul in gheena. Aceasta frica  nu inhiba, ci stimuleaza viata. Cuvantul lui Isus este hotarator, ”Nimeni nu-I poate smulge din mana mea” (In.10, 28). Noi crestinii am invins moartea impreuna cu Cristos inviat, invingatorul mortii. Si daca am invins frica de moarte, am invins orice frica de viata. Crestinii nu sunt prieteni ai intunericului si ai ungherelor, ci ai luminii si ai limpezimii in vorbe si fapte. In acest timp, mai mult ca oricand, este necesara proclamarea deschisa a adevarului, deoarece minciuna si confuzia pierd multe suflete.

Sa nu ne temem ca vom ajunge obiect al cartelii si al calomniei din cauza refuzului de “a fi in pas cu timpul” sau cu ”moda”. Oricine va da marturie pentru mine inaintea oamenilor, voi da si eu marturie pentru el inaintea Tatalui meu cel din ceruri, ne spune Domnul. La inceputul crestinismului un sfant martir pe nume Iustin le spune cu mult curaj prigonitorilor: ”Voi puteti sa ne ucideti, dar nu puteti sa ne faceti vreun rau”.

Asadar, sa traim fara frica de viata si de moarte-bucurosi in mijlocul greutatilor, oricat de mari ar fi ele si atunci cand simtim ca suntem nelinititi si scufundati in bezna, sa ne gandim mereu ca suntem copiii ai lui Dumnezeu.

”Deci nu va temeti! Voi valorati mai mult decat toate vrabiile din lume”. Isus ne spune aici cata valoare avem inaintea lui Dumnezeu, cat de mult ne iubeste si ne pretuieste. Iubirea lui Dumnezeu ne este garantie sigura. Ea ne da putere in mijlocul slabiciunilor,  a obstacolelor si a dificultatilor de tot felul. Iar, ceea ce ne da biruinta in lume este credinta noastra. Viaţa creştinului, aparţine lui Dumnezeu, este în mâinile Lui si nimic nu se va intampla fara sa fie hotarat de Tatal, nici macar un fir de par nu se pierde fara voia Lui. Omul, creatura lui Dumnezeu este iubit de Tatăl şi nimeni nu poate pune la îndoială acest fapt.

Oricine Ma va marturisi inaintea oamenilor, il voi marturisii si Eu inaintea Tatalui meu care este in ceruri, dar oricine se va lepada de Mine inaintea oamenilor, Ma voi lepada si Eu inintea Tatalui Meu care este in ceruri.”

Atat marturisirea, cat si lepadarea sunt niste acte de vointa, adica omul se decide fie sa tina tare de Isus, fie sa se lepede de El. Ambele alegeri presupun o lupta interioara. Prin urmare nu este suficient sa fi si sa ramai crestin in ascuns. Inima si faptele noastre trebuie sa corespunda, altfel devenim fatarnici. Numai ajutorul lui Isus poate sa ne salveze de la judecata lui Dumnezeu. Daca Mantuitorul este de partea noastra la judecata, vom ramane in picioare, altfel cine se leapada de Isus, acela se poate pierde.

Si totusi, de cine ne vom teme? De unul singur trebuie sa ne teamem, de pacat, de cadere in robia Satanei, caci el este acela care ne face sa ne pierdem prietenia cu Dumnezeu. Teama de Dumnezeu este un dar al Duhului Sfant, cine are aceasta teama, este intelept, fericit si plin de tarie. Pacatul este nebunia omului. Isus, in Gradina Maslinilor, a voit sa faca din teama noastra un act de incredere in iubirea Sa, inlaturandu-ne teama de suferinta si de moarte prin speranta invierii Sale. El a luat asupra Sa pacatul si a dat suferintei si mortii valorea mantuitoare prin Duhul Sfant. Daca vom avea credinta in Domnul, cu toata  mizeria noastra, puterea divina va straluci sprijinindu-ne in mijlocul slabiciunilor noastre. Din Euharistie, vom primii permanent curaj si forta, ea ne va ajuta sa dominam teama, nelinistea in calatoria acestei vieti. Sfanta Fecioara Maria, care in clipa Crucii se afla langa fiul ei, sa ne ajute si sa ne alunge teama, caci ea nu ne va lasa niciodata.

(Material pregătit de Viorica Pană)

Un comentariu la “Lectio Divina: Evanghelia Duminicii a XII-a, Anul A (Matei 10, 26-33)”

Pentru a schimba imaginea de la avatar, accesează site-ul gravatar.com.
  1. viorica spune:

    Multumesc! Lui Dumnezeu i se cuvine totul!

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>