„Traieste ! Credinta traieste prin fapte !„ – cuvinte pe care le-am citit azi cu totii, cei prezenti  la Biserica «Sfanta Cruce», pe posterul de langa altar, cuvinte luate din `Porta fidei` – `Poarta Credintei`- Scrisoarea Papei Benedict XVI care ne introduce in Anul Credintei.

Daca pe 11 octombrie, Anul Credintei s-a deschis in mod oficial  la Vatican de catre Sf. Parinte Papa Benedict al XVI-lea, iar pe 13 octombrie, in Arhidieceza de Bucuresti, la Catedrala «Sf Iosif», azi, duminica, 14 octombrie, am avut aceasta bucurie, in Parohia «Sf. Cruce»: sa celebram deschiderea Anului Credintei in prezenta Episcopului nostru auxiliar, Cornel Damian, in cadrul Sfintei Liturghii solemne de la ora 10.30.

`Credinta fara fapte este o credinta moarta`, ne-a reamintit Ep. Cornel in predica sa. O predica graitoare, o predica unde Isus, prin cuvintele episcopului, ne reaminteste ca noi, crestinii de azi, putem mai mult ca oricand sa dam dovada de credinta oriunde ne-am afla; nu numai preotii, nu numai persoanele consacrate, ci chiar crestinul de rand. Tot in predica am ascultat ca `bogatia si tristetea` erau cele care l-au insotit pe omul din evanghelia de azi; bogatia nu este un lucru rau, in sine, dar daca ea ne pune piedici pentru a ne practica credinta, atunci ne face sa fim tristi, ne face sa ne pierdem sensul vietii.

Credinta este daruita tuturor, in mod gratuit, asa cum s-a aratat  in cadrul Sfintei Liturghii la ofertoriu: persoanei in varsta, suferinda, care a  adus Crucea Mantuitorului; copilului imbracat in straie albe, care a prezentat un vas cu apa, insotit de parintii, simbolizand pe toti cei botezati in Cristos; celor doi  tineri care au adus lumanarea aprinsa, simbolilul dorintei de a-l urma pe Cristos, lumina lumii; familiei care aducand  o Biblie, Documentele Conciliului Vatican II si Catehismul Bisericii Catolice, se straduieste sa traiasca dupa invatatura lui Cristos; familiei care a purtat in maini si suflet icoana lui Cristos, modelul unic de credinta, dar si familiei care au adus painea si vinul, rodul muncii de zi cu zi. Da, credinta este data tuturor, depinde de fiecare dintre noi sa folosim acest dar minunat pentru a fi impliniti si fericiti, pentru a ne mantui.

Parintele Paroh Ionel Pojum, la sfarsitul Liturghiei, inainte de-a multumi PS Cornel pentru prezenta sa, `intorcandu-se printre noi pentru a ne intari in credinta`, a specificat trei evenimente care vor marca mai profund acest An al Credintei in Parohia «Sf. Cruce», si anume: 1) in fiecare a treia vineri a lunii va avea loc `Lectio divina`, 2) in saptamana dinaintea Duminicii Floriilor 2013, se vor desfasura `Zile de Misiuni Parohiale` si 3) la inceputul lunii septembrie 2013 se va organiza pentru enoriasii parohiei un pelerinaj in Cetatea Sfanta – la Roma.

 

Angelica Baboschi

3 comentarii la “PS Cornel Damian deschide „Anul Credintei” la `Sf. Cruce`”

Pentru a schimba imaginea de la avatar, accesează site-ul gravatar.com.
 1. Marius Oanţă spune:

  Bravo Angelica, frumos text şi rapid postat. Nu mă gândeam că se poate aşa de rapid evoca un asemenea eveniment. Şi nu mă gandeam că aşa de repede ai să scrii. E realmente o surpriză.

 2. manoliu_irma spune:

  Apreciez articolul.Cu nu prea multe cuvinte , ai cuprins esentialul Sf. Liturghii solemne.
  Valoarea Sf.Liturghii este deosebita: in primul rand datorita evenimentului in sine,dar si datorita faptului ca a fost prezidata de ctitorul Bisericii Sf.Cruce,PS Cornel Damian.
  Ce frumos ne-a introdus Ep.Cornel Damian in esenta Anului Credintei, explicandu-ne la inceputul predicii sensul, insemnatatea Cunciliului! Ii multumim !

 3. manoliu_irma spune:

  Scuze! insemnatatea Conciliului

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>