Postat pe 6 octombrie 2012 în Noutăţi

Joi, 11 octombrie 2012, Papa Benedict al XVI-lea va deschide solemn la Vatican un An al Credinței, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la deschiderea Conciliului Vatican II. La nivel diecezan, deschiderea solemnă a acestui an închinat credinței, va avea loc sâmbătă, 13 octombrie 2012, în cadrul unei Sf. Liturghii solemne, la ora 10.30, în Catedrala Sf. Iosif. Sf. Liturghie solemnă se va desfășura astfel:

Ora 9.45-10.15: Sosirea și primirea Preoților, a Persoanelor Consacrate, a Grupurilor parohiale din întreaga Arhidieceză în fața Catedralei „Sf. Iosif”.
În acest timp „voluntarii” vor lua legătura cu „un delegat din fiecare parohie desemnat de părintele paroh” care va primi o LUMÂNARE (pe care este scris deja numele propriei parohii) și pe care o va purta solemn în Catedrală în timpul procesiunii de la Începutul Sfintei Liturghie. Preoții se vor pregăti pentru Sf. Liturghie, înbrăcând veșmintele liturgice (alba și stola de culoare albă) în Palatul Arhiepiscopal iar credincioșii și persoanele consacrate vor intra în Catedrală.

Ora 10.20: Formarea procesiunii.
Procesiunea va fi deschisă de o Cruce purtată de șase tineri, apoi va fi purtată Evanghelia după care vor urma ministranții (pot veni ministranți din toate parohiile Arhidiecezei cu  o singură condiție: să aibă hăinuța de ministrant), persoanele delegate din parohii cu lumânările aprinse, preoții și episcopii.

Ora 10.30: Intrarea procesiunii în Catedrală.
Când Crucea va râmâne în centrul atenției lângă altar; toți ministranții vor intra în prezbiter și vor merge în spatele altarului; purtătorii de lumânari  vor pune lumânările pe „gărdulețul din fața altarului – măsuța de împărtășanie” și se vor retrage în lateralul Catedralei; preoții vor ocupa locurile pregătite în Catedrală așa cum se obișnuiește la marile sărbători.

Sfânta Liturghie

Binecuvântarea apei

Imediat după predică și înainte de Crez preoții din primele bănci, din Catedrală, vor primi câte o lumânare de pe „măsuța de împărtășanie” (nu contează dacă pe lumânarea respectivă este scris numele altei parohii) și o va ține ridicată, în mod solemn, în timpul Mărturisirii credinței. După care lumânările vor fi puse din nou la locul lor. Pentru ca totul să se desfășoare cât mai bine vor fi câțiva „voluntari” la dispoziție!

Oferirea darurilor: un vas cu apă, o lumânare, o cruce, Sfânta Scriptură, Catehismul Bisericii Catolice, Documentele Conciliului Vatican II, o icoana cu Isus Cristos Pantocrator, o imagine (un tablou) cu SIGLA Anului Credinței, Pâinea (potirul cu Hostii) și Vinul.

După binecuvântarea finală: Conferinţa: „50 de ani de la Conciliul Vatican II. Impactul imediat asupra vieții politice și religioase din România”.

Ieșirea solemnă din Catedrală: Crucea, Ministranții, Preoții și Episcopii. Preoții din primele bănci vor lua câte o lumânare și o vor purta în procesiune la ieșirea din Catedrală. Afară, în curtea Catedralei, o va încredința părintelui care este paroh la Biserica indicată pe eticheta de pe lumânare. Lumânarea va fi luată de fiecare paroh în propria Biserică și o va aprinde solemn (sau o va purta în procesiune) în timpul Liturghiei de duminică, 14 octombrie 2012, când se va deschide Anul Credinței în toate parohiile Arhidiecezei.

 

Asociația ”Caritas-București” vă invită să participați vineri, 12 octombrie, la evenimentul Un Milion de Stele, care va avea loc în Parcul Herăstrău (intrarea Charles de Gaulle), începând cu ora 17.00. Gestul de solidaritate constă în aprinderea de lumânări amenajate sub forma unei stele, într-un spațiu public, fiecare flacără reprezentând simbolic un copil în pericol de abandon familial, de abandon școlar sau un copil exclus din cauza unor dizabilități.

 

Am început înscrierea copiilor de clasa a II-a pentru ”Prima Sfântă Împărtășanie”. Pregătirea va începe duminică, 14 octombrie 2012, și se va ține în fiecare duminică de la ora 9.30 la 10.30, în sala de cateheză a parohiei.

 

Marţi, 16 octombrie 2012, începem Novena, devoţiunea de 9 marţi, în cinstea Sf. Anton de Padova.

Toţi aceia care aleargă la ajutorul Marelui Făcător de Minuni şi doresc să urmeze devoţiunea celor 9 marţi, îşi pot exprima intenţia (acatistul) lor de rugăciune la biroul parohiei.

Timp de 9 săptămâni, în fiecare marţi  seara, după Sf. Liturghie cu predică, la care sunt pomenite toate intenţiile (acatistele), urmează: rugăciuni în cinstea Sf. Anton de Padova, binecuvântarea cu moaştele Sfântului şi venerarea lor.

 

A sosit ultimul număr al revistei arhidiecezei noastre ”Actualitatea Creștină”!

Ca de fiecare dată, primul articol este cuvântul Păstorului arhidiecezei, ÎPS Ioan Robu. În contextul Anului dedicat Credinței, Arhiepiscopul nostru prezintă în fiecare număr al revistei câte un document al Conciliului Vatican II. De această dată, despre Decretul asupra mijloacelor de comunicare socialăInter mirifica. De altfel, în acest număr găsiți un dossier și mai multe articole pe această temă, a Anului Credinței. Sunt prezentate logoul, imnul și icoana oficială pentru acest an. De asemenea, un articol care preia o propunere a Conferinței Episcopilor din America, cu 10 moduri simple, concrete, care pot contribui la o reînvigorare a credinței noastre.

Găsiți și un articol care privește parohia noastră! Este vorba despre hramul bisericii noastre și aniversarul a 25 de ani de la înființarea comunității ”Sf. Cruce” și 14 ani de la consacrarea bisericii.

Un articol apoi despre Sf. Rozariu, luna aceasta, octombrie, fiind închinată acestei devoțiuni în cinstea Maicii Domnului.

Tinerii găsesc în acest număr ”Planul Pastoral” pentru întreg Anul Credinței.

În această lună se celebrează și a 88-a Zi Mondială a Misiunilor; anul acesta, duminică, 21 octombrie. Găsiți un articol mărturie, căci e scris de o enoriașă a parohiei care, împreună cu o altă doamnă, a făcut o experiență misionară acolo, despre Misiunea Catolică din Kenya a Arhidiecezei noastre, mai exact parohia ”Sololo”. Pr. paroh Cristian Pișta mulțumește pentru donațiile Dvs. cu care s-au putut realiza câteva proiecte. Puteți vedea și câteva fotografii din această misiune.

 

O duminică binecuvântată!

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>