Postat pe 20 septembrie 2012 în Articole

Vineri, 14 septembrie 2012, în Solemnitatea “Înălţării Sfintei Cruci”, Parohia “Sfânta Cruce” din Bucureşti a sărbătorit hramul comunităţii. La Sfânta Liturghie de hram, care s-a celebrat la ora 18.00, au participat 22 de preoţi din Bucureşti şi un număr impresionant de credincioşi, atât din parohia noastră, cât şi din cele vecine. Ceremonia religioasă a fost precedată, ca în fiecare an, de o procesiune a preoţilor care au participat la această solemnitate, în frunte fiind purtată crucea procesională însoţită de doi ministranţi cu lumânări aprinse.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de Pr. Gabriel Popa, secretar eparhial; Sfinţia Sa fiind însoţit la altar de Pr. Ionel Pojum, parohul comunităţii şi decan al Decanatului Bucureşti-Sud, Pr. Isidor Mărtincă, Pr. Wilhelm Dancă, decan al Facultăţii de Teologie Romano-Catolică şi Asistenţă Socială, Pr. Eugen Bortoş, paroh la Parohia Bărăţia, Pr. Valeriu Median, parohul comunităţii greco-catolice de la “Sfânta Cruce” şi de ceilalţi preoţi concelebranţi printre care menţionăm prezenţa Mons. Vittorio Blasutti, Vicar General emerit al Arhidiecezei de Bucureşti, care deşi în vârstă şi bolnav, a ţinut să participle la hramul bisericii noastre.

La predică, Pr. Dan Suciu, de curând întors dintr-o misiune din Rusia şi numit superior al Mânăstirii “Sfântul Ioan”, a amintit despre importanţa acestei solemnităţi pentru creştinii din lumea întreagă, vorbind de suferinţa lui Cristos, şi de importanţa Crucii, sintetizând prin următoarele cuvinte: «Şi pe acest loc al ruşinii a ajuns un nevinovat. De bunăvoie, s-a oferit pe cruce pentru păcatele noastre, pentru ca noi să primim iertarea şi viaţa veşnică. Toată viaţa a fost pentru această jertfă, pe care a împlinit-o atunci. Şi, El a vrut să transforme această suferinţă, ca “loc” al comuniunii cu Dumnezeu».

La finalul celebrării, Părintele paroh a mulţumit tuturor preoţilor, celor care într-un fel sau altul, ştiut sau neştiut, au contribuit la frumuseţea sărbătorii, tuturor celor prezenţi şi corului care a ajutat pe toţi credincioşii, ca prin cântări binecunoscute, să participe cu înflăcărare la Sf. Liturghie, invitând apoi pe toţi la o agapă frăţească oferită, în curtea bisericii, de gospodinele din Comunitatea “Sfântului Vicenţiu de Paul”, prezentă în parohie.

Marius Oanţă

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>