Postat pe 10 august 2011 în Articole

Sfânta Fecioară Maria din Guadalupe este cea mai populară imagine culturală şi religioasă din Mexic. Descrisă, mai degrabă, ca o icoană ce „înconjoară lumea”, icoana din Guadalupe este o imagine a Sfintei Fecioare Maria care se presupune că nu a fost pictată de mână omenească, şi care este pierdută în negura timpului, ca de altfel majoritatea imaginilor şi operelor din plin Ev Mediu. Potrivit tradiţiei, un tânăr ţăran indigen, Juan Diego, a avut o viziune cu o tânără doamnă, în iarna anului 1531, în apropiere de deşertul Tapeyac din Mexico City, pe atunci provincie a Noii Spanii. Tânăra doamnă i-a spus să clădească o biserică pe locul unde se află picioarele sale. Ţăranul mexican i-a adus la cunoştiinţă această viziune episcopului locului, Juan de Zumárraga (1468-1548), care se spune că a cerut o dovadă a identităţii acestei viziuni, precum şi un miracol. (Dunning Brian, „Fecioara de Guadalupe.” Skeptoid Podcast Skeptoid Media Inc., 13 aprilie 2010, text disponibil on-line: http://skeptoid.com/episodes/4201). Juan Diego s-a întors la locul cu pricina, găsind acolo o mulţime de flori cum el nu mai văzuse vreodată, se făcea că în plină iarnă într-o regiune deluroasă şi deşertică, întreaga regiune era plină de flori. Sfânta Fecioară Maria i-a umplut ţăranului mantia cu care venise cu multe flori. Când s-a prezentat episcopului cu mantia, acesta a recunoscut că acest tip de flori ne se găseşte în Mexic, iar pe mantie era imprimat în chip miraculos imaginea Fecioarei cu mâinile împreunate în rugăciune. Această mantie rămâne şi astăzi cel mai sacru obiect şi cea mai vie reprezentare a Sfintei Fecioare, imagine care se numeşte a Sfintei Fecioare Maria de la Guadalupe.

Prima menţiune a existenţei Icoanei Sfintei Fecioare Maria din Guadalupe este din anul 1556, când Arhiepiscopul Alonso de Montufar, un strălucit predicator dominican, vorbeşte de existenţa acestei icoane sfinte a cărei devoţiuni populare se răspândeşte cu repeziciune consemnându-se totodată şi multe minuni. Faima acestei imagini s-a dezvoltat în paralel cu imaginea ţăranului Juan Diego. În 1987, interesându-se de sfinţii catolici non-europeni, Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea, bazându-se pe informaţiile culese de Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor, l-a declarat venerabil. Cu prilejul vizitei sale în Mexic,  din decembrie 1990, după ce în prealabil îl declarase fericit, în mai 1990, la liturghia din Bazilica Sfintei Fecioare Maria din Guadalupe, Mexico City, l-a declarat „protector, susţinător şi apărător al popoarelor indigene”, iar imaginea Sfintei Fecioare Maria de la Guadalupe, ca „protectoare a celor două Americi”.

Primul Suveran Pontif care a abordat problema Sfintei Fecioare de la Guadalupe a fost Sfântul Părinte Benedict al XIV-lea (1675-1758), care a declarat Fecioara de la Guadalupe, „Patroana Noii Spanii”, care corespunde astăzi Americii Centrale şi de Nord, consacrând aceste ţinuturi folosind cuvintele „non est equidem” („nu există nicio îndoială”). Sfântul Părinte Leon al XIII-lea (1810-1903) a adnotat textele din Breviar şi Liturghie ale predecesorului său în 1891, iar Pius al X-lea (1835-1914) a declarat-o „Patroana  Americii Latine”, în 1910. Papa Pius al XII-lea (1876–1958) a declarat-o „Regina Mexicului şi Împărăteasa Americii”, iar Sfântul Părinte Ioan al XXIII-lea (1881–1963) a invocat-o pe „Mama Americilor” care este „învăţătoarea de credinţă a Americilor”, în 1961.

La 31 iulie 2002, Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea l-a canonizat pe Juan Diego, în faţa unei mulţimi de 12 milioane de oameni, incluzându-l în acelaşi an în calendarul general al ritului roman, putând fi comemorat opţional. Totodată au fost fixate celebrările liturgice ale Sfântului Juan Diego Cuauhtlatoatzin (9 decembrie) şi ale Sfintei Fecioare Maria din Guadalupe (12 decembrie), care din anul 2002 pot fi comemorate la scară planetară.

Altarul Sfintei Fecioare Maria din Guadalupe este sanctuarul cel mai vizitat din întreaga lume. Mulţimi impresionante de pelerini catolici vizitează acest sanctuar în fiecare an pentru a comemora aniversarea apariţiei Sfintei Fecioare din Mexic.  Să ne încredinţăm şi noi Sfintei Fecioare Maria din Guadalupe, pentru a putea să îl întâlnim pe Cristos şi să îi cerem Mijlocitoarei Noastre Cereşti harurile necesare stării noastre, pentru ca la sfârşitul zilelor noastre să ne putem prezenta cum se cuvine înaintea tronului Celui Preaînalt.

Marius Oanţă

icoane de la guadalupe

5 comentarii la “Imaginea Sfintei Fecioare Maria din Guadalupe”

Pentru a schimba imaginea de la avatar, accesează site-ul gravatar.com.
 1. Vandra I. Vasile spune:

  Cu cat acumulez mai multe cunostinte, informatii, religioase mi se pare ca nu stiu prea multe, dar incerc sa acumulez o bruma de cunostinte pe care poate altii o au, le au si Sfanta Fecioara de la Paloma sa ne ajute.

 2. Vandra. I. Vasile spune:

  Incerc sa fiu concis dar adaug ca as vrea un mai mare spatiu pentru emisiunea de pe tvr1 Viata Crestina. Sunt lucruri care sunt bine de stiut, de ex desi e logic eu nu m-am gandit ca exista un numar doi la Vatican – Tarciso Bertone.

 3. mmary spune:

  Consfintire:

  Maica Domnului de la Guadalupe, Sfanta Fecioara Marie, Tu imi arati si imi oferi iubirea Ta, ajutorul si ocrotirea Ta.
  Tu esti Mama tuturor celor care Te iubesc si a celor care Te implora a celor care au incredere in Tine.Tu cunosti durerile mele si auzi plangerile mele.
  Tu ingrijesti si usurezi suferintele mele, nevoile si nenorocirile mele. Tu imi ceri sa nu ma las tulburat sau strivit de necazuri, sa nu ma tem de boli, de umiliri , de ofense, de dureri, sa nu ma las niciodata descurajat sau deprimat .

  Tu esti Mama mea si eu sunt sub ocrotirea Ta.
  Tu esti izvorul meu de viata si eu ma arunc in bratele Tale.

  Mama a Indurarii, cu iubire iti consfintesc toata fiinta mea, viata mea , suferintele si bucuriile mele, tot ceea ce mi-ai incredintat si tot ceea ce imi apartine in special familia mea ,si toate familiile de pe pamant.Dorim sa fim cu totul ai tai si sa mergem cu Tine pe drumul sfinteniei.

  O, Fecioara Neprihanita, asculta rugaciunea pe care Ti-o adresez cu incredere filiala si prezint-o Fiului Tau divin.
  Maica Domnului de la Guadalupe, Patroana copiilor ce urmeaza sa se nasca,da-mi harul sa iubesc , sa dau, sa primesc si sa respect viata si mai ales pe cei din familia mea, cu aceeasi iubire ca aceea pe care Tu o aveai cand Il purtai pe Isus la sanul Tau.
  Sfanta Mama, Regina Familiei,, apara si ajuta familiile noastre pentru ca ele sa fie mereu unite; ajuta-ne in educatia copiilor nostri si binecuvanteaza-i; ia-i sub mantia Ta ocrotitoare.

  Te rog, Maica Preasfanta, da-mi o mare iubire pentru Euharistie si pentru spovada regulata, gustul rugaciunii, o viata interioara intensa, pentru ca eu sa pot duce bucuria , pacea si iubirea pretutindeni unde doresti Tu.Amin.

  Cu blandul Isus sa va binecuvanteze Fecioara de Sus!

 4. Vasilențiu spune:

  Cred că sunt unii care confundă Sfântul Părinte Benedict al 14 lea cu al 16 lea, de sunt unii de îl critică.

 5. oana spune:

  buna ziua si la multi ani!
  de unde pot achizitiona o icoana Icoana Sfintei Fecioare Maria de la Guadalupe ? va rog sa ma ajutati cu un site national sau international.
  multumesc

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>