Postat pe 23 iulie 2011 în Noutăţi

Iubiți credincioși,

Așa cum probabil ați aflat din presă, în regiunea Cornul Africii, din estul continentului african – îndeosebi în Somalia, Kenya, Etiopia și Djibouti –, situația populației este dramatică: 10 milioane de persoane sunt afectate de secetă și foamete. Asociațiile umanitare care intervin în zonă vorbesc de o tragedie umanitară, iar Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea a cerut o mobilizare internațională pentru ajutorarea populației.

Ca un adevărat exod al disperării, sute de mii de oameni caută scăpare în taberele pentru refugiați, iar aceștia sunt doar câțiva din cei care mai au putere să meargă. Mulți, foarte mulți au rămas în satele lor unde mor efectiv de foame și de sete. Atât pentru cei din taberele de refugiaţi cât şi pentru cei rămaşi în satele lor e nevoie de hrană, de apă, de medicamente.

Duminică, 17 iulie, după recitarea rugăciunii Îngerul Domnului, Papa Benedict al XVI-lea și-a exprimat „profunda îngrijorare datorită știrilor care ajung din regiunea Cornul Africii, în special din Somalia, unde foarte multe persoane fug de această teribilă foamete în căutare de hrană şi ajutor”. Suveranul Pontif a cerut o „mobilizare internaţională”, „pentru a trimite cât mai urgent ajutor la fraţii şi surorile încercaţi atât de greu, printre care se află mulţi copii”, şi şi-a exprimat speranţa că „acestor populaţii aflate în suferinţă nu le vor lipsi solidaritatea noastră şi sprijinul concret al tuturor persoanelor de bunăvoinţă”.

Știu că multe familii din Arhidieceza noastră se confruntă cu probleme economice din cauza reducerii veniturilor, a scumpirilor de tot felul, a lipsei unui loc de muncă. Cu toate acestea, să nu rămânem indiferenți la suferințele grave ale fraților și surorilor din Africa, loviți de foamete și secetă, și să răspundem la apelul lansat de Sfântul Părinte. În acest sens, duminica viitoare, 31 iulie 2011, colecta de la toate Sfintele Liturghii din parohiile Arhidiecezei noastre va fi oferită pentru populațiile din Cornul Africii, îndeosebi pentru cei din Somalia. Sunt sigur că, asemenea văduvei sărace din Evanghelie (v. Lc 21,1-4), veți oferi din puținul vostru cu generozitate, în spiritul iubirii fraterne.

Cu binecuvântare,
+ Ioan Robu
Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti
(sursa: www.arcb.ro)

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>