Parohia “Sfânta Cruce” din Bucureşti a fost, în data de 3 iulie 2011, în sărbătoare. Primul său preot, din scurta istorie a comunităţii, pr. Ioan–Mircea Răileanu, a celebrat Primiţia (prima Sfântă Liturghie), în prezenţa enoriaşilor şi a preoţilor prezenţi la această sărbătoare a comunităţii. Celebrarea a fost una fastuoasă, biserica a fost plină până la refuz, corul a intonat cântece special pregătite pentru această sărbătoare.

Părintele Ioan-Mircea Răileanu a fost consacrat în data de 29 iunie 2011, Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Paul, în Catedrala Romano-Catolică din Iaşi, fiind primul preot consacrat dintre membrii comunităţii. La sfârşitul consacrării sale la Iaşi, pr. Ioan–Mircea Răileanu a declarat următoarele: „Nimeni nu are o iubire mai mare decât aceea de a-şi dărui viaţa pentru prietenii săi”, ne spune Isus în Evanghelia după sfântul Ioan. O asemenea iubire, atât de adevărată şi profundă o primesc eu astăzi prin darul preoţiei. De aceea bucuria şi milostivirea infinită a Tatălui ceresc cuprind inima şi persoana mea într-un mod cu totul deosebit. Aş vrea să citez câteva cuvinte ale Mons. Vladimir Ghika, martir, el care a însemnat foarte mult în decizia răspunsului meu la chemarea Domnului: «Dumnezeu este părintele jurământului, iar noi suntem copii făgăduinţei. El, părintele jurământului de iubire, iar noi, copiii făgăduinţei de bucurie. Cât de mult poate fi el Tatăl nostru, cât de mult putem noi să fim copiii lui, o vorbă vă va face să înţelegeţi mai bine. Am fost creaţi, am fost răscumpăraţi, putem fi sfinţiţi. Suntem astfel de trei ori purtaţi în inima lui Dumnezeu, în inima sa de milostivire (…)”. Eu cred că sacramentul preoţiei primit astăzi mă face martorul acestei inimi de milostivire a Tatălui, izvorul bucuriei vieţii noastre. Preoţia mea o datorez consfinţirii mele la Inima Neprihănită a Mariei”, informează ercis.ro.

Primiţia a fost precedată, în seara zilei de sâmbătă, 2 iulie 2011, de o Veghe de Rugăciune în faţa Preasfântului Sacrament expus pe altar, veghe care a început cu celebrarea Sfintei Liturghii prezidată de însuşi Excelenţa Sa, Monseniorul Jacques Perrier, Episcop de Tarbes-Lourdes, însoţit la altar de PS Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureşti, de părintele paroh Ionel Pojum, pr. Gabriel Popa, secretar eparhial şi pr. Tarciziu Şerban, profesor şi formator la Seminarul din Iaşi.

Sfânta Liturghie a Primiţiei a fost slujită duminică, 3 iulie 2011, la ora 10.30, şi au fost prezenţi pe lângă preoţii comunităţii, pr. Ionel Pojum şi pr. Maricel Bulai,  pr. Gabriel Popa, secretar arhiepiscopal şi fost vicar la parohia „Sfânta Cruce”, pr. Tarciziu Şerban, pr. Victor Dumitrescu, predicator. La începutul Sfintei Liturghii, tânărul preot a fost întâmpinat cu un cântec foarte sugestiv: „Bine ai venit în mijlocul nostru, cucernice preot şi tânăr apostol; O sfântă menire tu ai pe pământ: S-aduci pace-n numele Domnului Sfânt”. La predică, părintele Victor a amintit despre chemarea lui Cristos la preoţie şi despre vocaţia şi sacramentul Preoţiei, vocaţie specială la care tinerii aspiranţi răspund chemării Preotului Veşnic, Cristos, pentru a-i sluji lui Dumnezeu şi aproapelui pentru toată viaţa. La finalul celebrării, părintele primiţiant, cu emoţii în glas, a mulţumit: Sfintei Fecioare Maria, cea care l-a condus pe drumul sfânt al preoţiei, consfinţindu-se Inimii sale Neprihănite, familiei, părintelui paroh care a făcut posibilă această celebrare, corului, prietenilor şi tuturor celor prezenţi. După Sfânta Liturghie de Primiţie, comunitatea a participat la o agapă frăţească oferită de cele două asociaţii ale Sfântului Vicenţiu de Paul care activează în parohie şi de alte câteva doamne generoase.

Să nu uităm să-l recomandăm lui Dumnezeu, prin intermediul rugăciunilor noastre, pe tânărul preot, pentru ca prin harurile Sale să-L capaciteze, ca să-i slujească turma încredinţată spre păstorire în toate zilele vieţii sale.

Marius Oanţă

5 comentarii la “Moment istoric pentru Parohia “Sfânta Cruce””

Pentru a schimba imaginea de la avatar, accesează site-ul gravatar.com.
 1. Corina spune:

  Parinte, iti doresc ca Sf Duh sa-ti calauzeasca pasii in alegerea facuta, Fecioara Maria sa-ti fie alaturi cum ii este pruncului Isus, iar Isus sa-ti fie frate vesnic. Domnul sa te aiba in paza!

 2. Marius Oanţă spune:

  Eu sunt sigur ca parintele Ioan va fi condus de Sfanta Fecioara pe tot parcursul drumului sau preotesc. Sa nu uitam sa ne rugam pt Sfintia Sa pt ca acest lucru este cel mai important!…

 3. Ana Ladan spune:

  La fel ca si predecesorii mei(in ale scrisului) si eu sunt convisa ca asa cum Dumnezeu „ne tine in brate” pe ficare ,iar Neprihanita Fecioara Maria, Maica noastra a tuturor ne poarta de grija si Pr.Ioan va fi „tinut in brate” de Bunul Dumnezeu si ocrotit de Maica Preasfanta,iar noi toti trebuie sa ne rugam pentru preotii nostrii sa fie binecuvantati cu harul Duhului Sfant, sanatate trupeasca si sufleteasca si enoriasi multi si buni.
  Il mai asteptam in mijlocul nostru, chiar daca va fi desigur „Pastorul” altei parohii.

 4. Magdalena ''Mimi'' spune:

  Cu siguranta,a fost frumosa liturghia de duminica 3 iulie.Ma-s fi bucurat sa fiu si eu prezenta la frumosul eveniment,dar am avut o mica problema de sanatate.Pr.Ioan ai urez,multa sanatate,toate cele bune.Si ca Dumnezeu si sf.Fecioara Maria sa-l ajute,sa-si duca misiunea primita cat mai departe.Duhul Sfint sa-i lumineze calea si sa-i conduca pasii. 🙂 🙂 🙂

 5. vali spune:

  Parintele Ioan-Mircea il are pe Duhul Sfant. Nu am fost la liturghia de la Sf. Cruce, insa, atunci cand domnia sa a venit la parohia noastra, Sf. Tereza a Pruncului Isus, am vazut, din voia Domnului, cum predica lui a fost hrana pentru toti cei prezenti, inclusiv cei 6 preoti concelebranti !!! Laudat sa fie Dumnezeu intru sfintii sai ! Domnul si Mama Maria sa-l pazeasca si sa-l calauzeasca pe mai departe ! Amin !

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>