Postat pe 23 aprilie 2011 în Articole

Procesiunea de Florii de pe străzile Bucureştiului din ziua de 17 aprilie 2011 a fost deschisă de Crucea tinerilor pentru că în această sărbătoare a creştinătăţii Biserica Catolică celebrează şi Ziua Mondială a Tineretului. Instituită de Venerabilul Slujitor al Domnului Ioan Paul al II-lea în anul 1985, această zi doreşte să spună că Biserica lui Cristos are nevoie de tineri cărora le încredinţează Crucea pentru ca să o poarte în lume „ca semn al iubirii Domnului Isus faţă de oameni” şi pentru a vesti tuturor „că numai în Cristos mort şi înviat este mântuire şi răscumpărare”.

Sfârşitul procesiunii a avut loc la Catedrala „Sf. Iosif” unde cu toţii au participat la celebrarea Sfintei Liturghii pontificale prezidată de ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti. La omilie Înaltpreasfinţitul a vorbit despre semnificaţia Floriilor, despre realitatea că prin procesiunea făcută s-a oferit o adevărată predică pentru noi şi pentru alţii, o predică despre Cristos. Însă, Arhiepiscopul a subliniat şi al treilea titlu al duminicii, pe lângă cele de Duminica Floriilor şi Duminica Pătimirilor:

ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti: Titlul al treilea al duminicii este Duminica Tineretului din lume, un titlu pe care Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea i l-a dat mai demult, în ’84-’85, de fapt în 1985 începe pentru prima oară şi noi continuăm această tradiţie în Biserică noi cei de aici dar toţi din lume continuă această tradiţie. Pretutindeni în lume, pe toate continentele astăzi fraţii noştri de aceeaşi credinţă au ridicat gândul spre tineretul lumii, spre tineretul Bisericii, spre viitorul acesteia.

Amintind de faptul că Papa Benedict al XVI-lea a trimis tuturor tinerilor cu această ocazie un mesaj cu tema „Înrădăcinaţi şi întemeiaţi în Cristos, tari în credinţă” (Col 2,7), ÎPS Ioan a spus tuturor noi prin credinţa primită suntem înrădăcinaţi în Cristos, suntem întemeiaţi în el, suntem tari în el şi nimic nu ne poate dezrădăcina, nimic nu ne poate clinti. Peste toate putem să trecem prin Cristos, prin credinţa pe care am primit-o. Viaţa fiecăruia este întemeiată, aşadar, pe Cristos. Acest lucru ni-l aminteşte Sfântul Părinte în mesajul pe care l-a transmis vouă şi tuturor tinerilor din lume, acest lucru să-l păstrăm în inimile noastre şi în ceasurile bune şi în clipele rele întotdeauna ştiind că niciodată nu suntem lipsiţi de rădăcinile noastre care sunt pătrunse în Cristos, niciodată nu ne putem clătina căci suntem zidiţi pe stânca noastră Cristos. De aici vine tăria noastră şi încrederea şi speranţa noastră. Să rămână în noi gândul acesta totdeauna că suntem într-adevăr «înrădăcinaţi şi întemeiaţi în Cristos, tari în credinţă» (Col 2,7).

După încheierea omiliei, au fost citite de către o tânără două fragmente din acest mesaj pe care Papa Benedict al XVI-lea l-a trimis tuturor tinerilor din lumea întreagă. Dragi prieteni, construiţi casa voastră pe stâncă, asemenea omului care «a săpat adânc». Căutaţi şi voi, în toate zilele, să urmaţi cuvântul lui Cristos. Simţiţi-l ca adevăratul prieten cu care să împărtăşiţi drumul vieţii voastre. Cu el alături veţi fi capabili să înfruntaţi cu curaj şi speranţă dificultăţile, problemele, chiar şi dezamăgirile şi înfrângerile.

(sursa: www.arcb.ro)

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>