Marius Oanţă

Păstrând tradiţia de a prezenta o scenetă de Crăciun în fiecare an, tinerii din Parohia „Sfânta Cruce”, au prezentat o scenetă cu totul deosebită, în data de 25 decembrie 2010, numită „Poliţia Crăciunului”, scrisă şi pusă în scenă de un tânăr din parohie, Anton Balint. Un titlu sugestiv pentru o scenetă de Crăciun, dar care, a mirat pe toată lumea prin impactul pe care l-a avut asupra celor prezenţi. Criticând societatea consumistă în care trăim fiecare dintre noi, personajele aduc în scenă un adevăr, pe cât de trist pe atât de crunt, foarte întâlnit în viaţa omului contemporan. Fuga în preajma Sărbătorilor de Crăciun după lucrurile materiale trece în plan secund spiritualul şi crează o societate anacronică şi fără valori. Personajele sunt oameni simpli: un MC într-un club, o mamă casnică, un agent de pază într-un hyper-market, un student, un bucătar, un chestor de poliţie şi un subcomisar, un agent de poliţie şi opt măscărici.

Sceneta în 2 (două) acte debutează într-o larmă fără margini, într-un club foarte zgomotos, în noaptea din Ajunul Crăciunului. Sătul până peste cap, MC-ul trebuie să lucreze pentru a-şi asigura traiul muncind până la extenuare. Toate personajele urăsc Crăciunul, care s-a transformat cu fiecare an ce trece într-o mare larmă şi într-o fugă pentru dobândirea lucrurilor materiale, uitând de faptul că Naşterea Pruncului din Betleem este punctul central al vieţii creştine. Cele 4 scene din actul I sunt foarte sugestive şi ţin să sublinieze caracterul consumist al Crăciunul contemporan. Acestea se desfăşoară, rând pe rând, într-un club, la o masă în familie, într-un hyper-market şi în bucătăria unui restaurant.  În actul II, acţiunea se petrece într-o celulă dintr-o închisoare, cu toate personajele adunate, care este închisoarea Crăciunului. Sfârşitul îi găseşte pe cei prezenţi recunocând importanţa Crăciunului, în care se naşte Cristos, Cel care face ca această sărbătoare să capete consistenţă. La finalul scenetei părintele paroh, Ionel Pojum, a mulţumit tinerilor care au păstrat tradiţia şi au jucat în această scenetă, rugăndu-i să prezinte şi pe viitor aceste scenete şi să nu rupă tradiţia care a făcut ca în fiecare an în parohie să se prezinte în preajma Crăciunului câte o scenetă.

7 comentarii la “”Poliţia Crăciunului” în Parohia ”Sfânta Cruce””

Pentru a schimba imaginea de la avatar, accesează site-ul gravatar.com.
 1. greenrullz spune:

  felicitari pentru post 🙂

 2. manoliu irma spune:

  Felicitari Anton Balint!
  Acel laitmotiv:” urasc Craiunul” foarte frumos a fost inlocuit in finalul scenetei cu insemnatatea Craciunului,cea mai frumoasa sarbatoare.

  Anton, doresc ca noul an sa fie un an cu inspiratie care sa-ti aduca noi multumiri.

 3. rucsandra spune:

  Bravo Marius, ca de obicei post-urile tale sunt expresive si surprind ceea ce este mai important.

 4. Claudia Stan spune:

  Nu am vazut sceneta, dar nu ma indoiesc ca si de data asta Toni a facut treaba buna. Multumesc, Marius, pentru postarea aceasta, care, asemenea celorlalte, ne tin la curent cu actualitatea parohiei. La mai multe!

 5. Magdalena ''Mimi'' spune:

  Foarte frumoasa,si adevarata a fost piesa de craciun.Si antradevar asa este,deoare ce fiind sarbatoarea nasteri pruncului isus,sau de paste nu cred ca tineretu din ziua de azi,bineinteles nu toti.Se gandesc sa ajunga la biserica.Cu sigurata la discoteca nu se vorbeste de nasterea lui isus sau de invierea lui Cristos.Felicitari lui Antonel.

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>