Postat pe 14 decembrie 2010 în Articole

În data de 12 decembrie 2010, relicvele Sfintei Faustina Kowalska (1905-1938) au fost prezente spre venerare în Biserica Sfânta Cruce, pe parcursul întregii zile. La finalul tuturor liturghiilor duminicale, membrii ai “Comunităţii Faustinus” au prezentat viaţa acestei sfinte poloneze, mărturii ale minunilor săvârşite de către această sfântă şi însemnătatea tuturor operelor de adoraţie prezente în Biserică, care au legătură cu această mistică a secolului XX. Tot la finalul liturghiilor cei prezenţi au primit o binecuvântare specială cu sfintele moaşte. În timpul liturghiei de la ora 10.30 a fost prezentată o cateheză specială despre „Divina Milostivire”, urmată la ora 15.00 de o oră dedicată ”Rozariului Milostivirii Divine” şi Calea Crucii a Milostivirii Divine”. La aceste manifestări religioase au fost prezenţi, pe lângă preoţii din parohie: părintele Emil Moraru, paroh al Bisericii Sfânta Fecioară Maria, Regină – Cioplea, numeroşi membrii ai comunităţii, precum şi credincioşi din parohiile vecine.

La omilia din timpul liturghiei poporului, părintele Ionel Pojum, paroh al comunităţii, a amintit despre Sfânta Fustina Kowalska „care îl vede pe Dumnezeu, nu atât prin intervenţii  miraculoase, extraordinare, dar o prezenţă a lui Dumnezeu care împărtăşeşte întru-totul, afară de păcat, viaţa noastră umană”. „Sfânta Faustina a intuit (…) o formă a prezenţei lui Cristos în lume, prezenţa mântuitoarea a lui Cristos în lume prin îndurare, prin milostivire. Oamenii nu au încetat să moară, oamenii nu au încetat să se îmbolnăvească, avem în mijlocul nostru şchiopi, orbi, schilozi, dar avem şi semne îndurătoare ale lui Cristos, şi noi trebuie să le percepem, cu ochii credinţei, o credinţă hrănită de rugăciune, de devoţiuni, de efort, de meditaţie. Credinţa hrănită de aceste realităţi ne ajută să percepem semne ale prezenţei îndurătoare a lui Dumnezeu.” (fragment din predica părintelui Ionel Pojum, duminica, 12 decembrie 2010, înregistrare de la liturghia de la ora 10.30).

Sfânta Faustina Kowalska  a fost o călugăriţă, misionară şi mistică din “Congregaţia Surorilor Maicii Domnului din Mercy”. La intrarea în mănăstire a primit numele de “Maria Faustina a Preasfântului Sacrament”. A fost beatificată în 18 aprilie 1993 şi canonizată la 30 aprilie 2000, în duminica Milostivirii Divine, de către Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea care spunea în omilia cu ocazia canonizării sfintei că: ”într-adevăr, mesajul Sfintei Faustina a adus un răspuns adecvat şi incisiv pe care Dumnezeu a vrut să-L ofere la întrebările şi aşteptările fiinţei umane în timpurile noastre, marcate de tragedii teribile”.

Să ne rugăm şi noi lui Dumnezeu, pentru ca prin mijlocirea Sfintei Faustina Kowalska, să putem simţi semne ale prezenţei îndurătoare a lui Cristos care este prezent mereu în mijlocul nostru. Să percepem cu ochii credinţei aceste realităţi, pentru a ne putea apropia mai mult de Dumnezeu asemenea acestei sfinte, care nu  a pregetat, prin simplitate, să îi ofere lui Dumnezeu întreaga viaţă primind în schimb cununa sfinţeniei şi a harului.

Marius Oanţă

IMG_3405

IMG_3407

16 comentarii la “Relicvele Sf. Faustina în Biserica Sfânta Cruce”

Pentru a schimba imaginea de la avatar, accesează site-ul gravatar.com.
 1. Omilescu spune:

  spuneti-mi va rog in ce localitate au fost expuse relicvele Sf Faustina pentru ca din articol nu reiese.Va multumesc!

 2. Tania spune:

  A gata mi-am amintit de Sf. Faustina! Cea care a vazut imaginea lui Isus cu inima Sa preacurata 🙂 Frumos articol! 😉

 3. manoliu irma spune:

  A fost o duminica superba,impresionanta.Mi-e greu sa cred ca binecuvantarea speciala cu sfintele moaste, Cateheza speciala despre „Divina Milostivire”,ora dedicata Rozariu-
  lui Milostivirii Divine, Calea Crucii a Milostivirii Divine nu a miscat inimile tuturor enoriasilor.
  In 2005 intr-un oras din Ardeal,dupa liturghie cu totii am primit cartea intitulata „Milostivirea Divina este scaparea ta”cuprinde note biografice si Rozariul.Deseori citesc cartea.Duminica m-a impresionat”Calea Crucii a Milostivirii Divine”
  Pozele sunt de nuta 10.

 4. Magdalena ''Mimi'' spune:

  Ce pot sa spun,am fost si eu cu mama prezenta la sf.Liturghie si a fost foarte frumos,mi-a placut.

 5. Ioan spune:

  Excelent articolul! Dar nici nu putea fi altfel, devreme ce la Biserica „Sf. Cruce”, parohul acesteia Ionel Pojum ne-a obisnuit ca periodic sa vina in fata credinciosilor cu asemenea „surprize” mult gustate si apreciate de enoriasi! Dovada clara este prezenta masiva de lume la liturghiile tinute si in aceasta Duminica, ocazie cu care au fost venerate
  relicvele Sf. Faustina. Laudabila este si informarea operativa, veridica si cu talent a acestor actiuni de catre Marius Oanta, care merita felicitarile noastre.

  • Marius Oanta spune:

   Multumesc dar felicitarile le merita exclusiv parintele Ionel, Sfintia Sa face ca aceasta parohie sa fie vie, noi ceilalti, si fara falsa modestie, ne aducem doar aportul atat cat ne pricepem si noi!…

  • Marius Oanta spune:

   si numele meu unde apare?…ca si in spatiu virtual se aplica legea drepturilor de autor, pt ca este un spatiu public?!…

   • Vlad Rusu spune:

    Ba da, dar copy-paste-ul se pare ca omite din cand in cand ultimul rand. 🙂

    PS: Numele tau apare in ceruri. Sau nu e de ajuns? 😛

    • Marius Oanta spune:

     ba da, numai ca textul nu se consemneaza si in ceruri!…iar eu o fac din placere, o singura pretentie am sa se treaca numele pt ca stirea au preluat-o cel putin 3 site-uri fara sa treaca numele si asta nu e pt prima data!…cer prea mult?

     • Irina spune:

      Nu! Nu cereti prea mult! Eu as scrie celor care au preluat stirea fara sa precizeze ca va apartine, sa corijeze, este dreptul dvs., munca dvs., timpul dvs. Eu inteleg si nici mie nu mi-ar placea, indiferent de circumstante.

 6. Marius Oanta spune:

  Am cerut deja ca cei care au preluat stirea sa consemneze numele, din pacate sunt unele site-uri importante si unele mai „obscure” pe care chiar nu am cum sa le informez, puteti sa cautati pe net, sunt in total vreo 14 site-uri. Din pacate unii oamenii au inceput sa preia dand doar site-ul care a preluat de la un alt site si tot asa!…Problema este ca eu vreau nu sa apara neaparat numele meu cat cel al site-ului de la „Sfanta Cruce”. Pe viitor am sa cer expres sa citeze sursa si persoana, desi am facut-o si atunci cand am trimis articolul unui site important, din pacate nu au facut-o.

 7. Corina spune:

  Multi dintre noi nu ne dam seama cat de mare este mila Lui Dumezeu, cat de multe ne poate ierta… Chiar Isus a spus ca El insusi este Iubire si Mila. Ar trebui sa meditam la tot ce am trait pana acum si sa intelegem ca in fiecare secunda Duhul Sfant este trimis sa fie alaturi de noi.
  Sa-l rugam pe Isus ,prin intermediul Sfintei Faustina, sa vedem cu ‘ochii sufletului’ iubirea imensa pe care ne-o ofera.
  Felicitari Marius pentru articol!

 8. altmarius spune:

  Imi pare rau, eu sunt cel care am preluat stirea de pe site-ul Catholica.ro (mai precis, din Facebook) si acolo nu era specificat nici autorul, nici linkul necesar. Sunt adeptul neconditionat al indicarii exacte a autorului si sursei, pe care le indic de fiecare data cind mi se ofera ocazia. De data aceasta, imi pare rau, dar nu aveam de unde sa stiu….

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>