Postat pe 16 septembrie 2010 în Articole

Sărbătorit ca în fiecare an, în solemnitatea Înălţării Sfintei Cruci” (14 septembrie), hramul Bisericii Sfânta Cruce a fost celebrat într-un cadru festiv, în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 18.00, în prezenţa comunităţii parohiale şi a numeroşilor preoţi şi credincioşi din parohiile vecine. Cei 16 preoţi care au fost alături de întreaga comunitate şi de numeroşii credincioşi prezenţi din toate parohiile bucureştene, au parcurs în procesiune drumul către altar în urma Crucii, în acordurile cântărilor intonate de cor. Alături de preoţii din parohie, părintele paroh, Ionel Pojum şi părintele vicar, Maricel Bulai, au participat mai mulţi preoţi invitaţi. Printre invitaţi s-a aflat părintele Eugen Bortoş, paroh la Biserica Bărăţia, celebrant principal, care după spusele Sfinţiei Sale, în primul an de preoţie petrecut ca vicar la Bărăţia (1968), deservea capela Sfânta Cruce (astăzi casă parohială), pe atunci filială a acesteia. Părintele Isidor Mărtincă, decan al  Facultăţii de Teologie Romano-Catolică şi Asistenţă Socială, a fost prezent alături de ceilalţi preoţi care au fost vicari de-a lungul timpului la Parohia “Sfânta Cruce”, şi care astăzi deservesc alte parohii din cadrul Arhidiecezei. A participat la sărbătoarea comunităţii noastre şi noul secretar al Conferinţei Episcopilor Catolici din România, părintele Eduard-Mihai Coşa. Printre invitaţi s-au mai aflat: părintele Emil Moraru, paroh la Biserica Cioplea, părintele Emanuel Dumitru, fost vicar al Biserica Sfânta Cruce, părintele Robert Balan, colaborator la Biserica Franceză şi fost vicar al Bisericii Sfânta Cruce, părintele Petrică Husariu, paroh la Biserica Sfânta Elena şi alţi preoţi invitaţi. La predică, părintele Anton Budău, preot pensionar cu reşedinţa la Parohia vecină Cioplea, a vorbit despre istoria acestei solemnităţi, amintind de drumul parcurs până pe Golgota de către Cristos şi de importanţa acestui act de iubire în istoria mântuirii. Amintind de crucea care este un simbol important pentru toţi creştinii indiferent de confesiune, părintele predicator a ţinut să puncteze aspecte importante din viaţa bisericii, începând cu Edictul din Milano (313) şi declararea creştinismului ca religie de stat în tot Imperiul Roman, şi continuând cu prima menţiune a acestei sărbători, care are la bază jertfa supremă a lui Cristos pe lemnul crucii. Această solemnitate este foarte importantă pentru toţi creştinii, spunea părintele predicator, pentru că, deşi crucea era la început un mijloc de tortură pentru pedepsirea celor mai mari răufăcători şi celor mai abominabile crime, ea devine un semn distinctiv salvific, pe care Cristos hotărâşte să moară în modul cel mai rău cu putinţă pentru mântuirea oamenilor. Acesta este şi motivul pentru care această sărbătoare este foarte importantă şi este celebrată de Biserică cu asemenea fast.

La finalul celebrării, părintele paroh, Ionel Pojum, a ţinut să mulţumească tuturor preoţilor care au onorat invitaţia de a participa la această celebrare importantă din viaţa comunităţii, corului, persoanelor participante la liturghie şi tuturor acelora care prin strădania lor au făcut ca această sărbătoare  să fie celebrată cu fastul care i se cuvine. Sfânta Liturghie a luat sfârşit cu binecuvântarea specială pentru membrii comunităţii şi pentru cei care au participat la această celebrare euharistică. A urmat apoi o agapă frăţească care a fost oferită de cele două asociaţii ale Sfântului Vincenţiu de Paul, prezente în parohia noastră.

Marius Oanţă

IMG_1273

IMG_1275

IMG_1274

IMG_1421

6 comentarii la “Biserica Sfânta Cruce: hramul comunităţii”

Pentru a schimba imaginea de la avatar, accesează site-ul gravatar.com.
 1. Mimi spune:

  Ca de fiecare an cu ajutoru lui Dumnezeu si al sfintei feciore Maria,reusesc sa ajung cu ai mei la sf.Liturghie de hram a fost foarte frumos,mi-a placut.

 2. Sofia spune:

  Eu nu am putut ajunge din pacate. Poate la anu! Sunt sigura ca a fost foarte frumos.

 3. Rucsandra spune:

  A fost superba slujba. Se simtea ca toti sunt atat cu trupul cat si cu sufletul acolo. Si felicitari Marius pentru afis si pentru articol.

 4. Vlad Rusu spune:

  Nici eu nu am reusit sa ajung anul acesta, desi mi-ar fi placut.

  Din ce am citit in acest articol, se pare ca sarbatoarea Hramului a fost un moment deosebit…

 5. Corina spune:

  Felicitari Marius pentru articol. Este plin de informatii si astfel cei care nu au putut ajunge la biserica, cu siguranta, dupa citirea articolului au inteles semnificatia Sfintei Cruci.

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>