Postat pe 23 mai 2010 în Articole

Este foarte cunoscut faptul că, Duhul Sfânt este a treia persoană dumnezeiască. El participă alături de Tatăl şi de Fiul la facerea lumii. Deşi participă la procesul creaţiei, acţiunea Sa se manifestă încă înainte de întemeierea lumii când: ”Duhul lui Dumnezeu plutea peste ape” (Cartea Genezei cap.1, vers. 2). Tatăl şi Fiul sunt revelaţi de Duhul Sfânt căci: ”Înainte de Paştele său, Isus vesteşte trimiterea unui alt Apărător, Duhul Sfânt” (Catehismul Bisericii Catolice, Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti, 1993, 243, pag. 63). Acest lucru se întâmplă la Rusalii, când ne povesteşte Cartea Faptele Apostolilor, că Duhul Sfânt în ziua cinzecimii, s-a coborât asupra apostolilor adunaţi împreună. Deodată a venit din cer un sunet foarte puternic ”şi a umplut toată casa în care stăteau ei, nişte limbi ca de foc au fost văzute împărţindu-se printre ei, şi s-au aşezat câte una peste fiecare dintre ei. Şi toţi s-au umplut de Duh Sfânt, şi au început să vorbească în alte limbi, după cum le da Duhul să vorbească” (Faptele Apostolilor, cap. 2, vers 2- 4). Această imagine este foarte sugestivă, Duhul Sfânt coboară asupra ucenicilor în cea de-a cincizecea zi de la Învierea Domnului. Conciliul de la Florenţa, din 1439, ne spune Catehismul Bisericii Catolice, trasează pricipalele linii directoare afirmând că: ”Duhul Sfânt îşi trage esenţa şi fiinţa subzistentă deopotrivă de la Tatăl şi de la Fiul şi El purcede din veşnicie atât de la unul, cât şi de la celălalt ca de la un singur principiu şi printr-o singură aspiraţie”. Această dizertaţie, cunoscută sub numele de Filiogue”, nu a fost prezentă în simbolul de credinţă mărturisit în anul 381 la Constantinopol, fiind totuşi de tradiţie latină şi alexandrină, enunţată dogmatic în 447 de Sfântul Papă Leon. Această formulă a intrat treptat în Crez şi liturghia latină continuând să fie un punct de divergenţă cu Bisericile ortodoxe.

Cât priveşte Rusaliile, aceasta este o sărbătoare foarte importantă în toate bisericile creştine şi provine din latinescul ”Rosalia”, care aminteşte de coborârea Duhului Sfânt în cea de-a cincizecea zi de la Învierea Domnului. În vechime, Rusaliile erau o sărbatoare agricolă în care se ofereau roadele pământului şi de care aminteşte Vechiul Testament; cu timpul, ea a devenit o sărbătoare creştină, aşa cum este prezentă şi astăzi. Semnificaţia Rusaliilor creştine este foarte bogată în esenţă, ea cuprinde: revărsarea escatologică a Duhului Sfânt, adunarea comunităţii mesianice vestită de profeţi,  începutul misiunii Bisericii, deschiderea Bisericii către toate popoarele şi încununarea Învierii lui Isus Cristos prin revărsarea Duhului Sfânt asupra apostolilor. Căci ”pentru a realiza (mântuirea la toate popoarele) Cristos a trimis de la Tatăl pe Duhul Sfânt, ca să împlinească dinlăuntru lucrarea sa mântuitoare şi să stimuleze Biserica să se răspândească. Fără îndoială, Duhul Sfânt lucra deja în lume şi înainte ca Cristos să fie glorificat. Totuşi în ziua de Rusaliilor, a coborât asupra ucenicilor pentru a rămâne cu ei în veac”. (Conciliul Vatican II, Decret privind activitatea misionară a Bisericii „Ad Gentes”, Apud, Eduard Ferenţ, Pneumatologia, Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice, Bucureşti, 1999, pag.108). Într-adevăr activitatea apostolilor începe la Rusalii, activitatea Bisericii începe şi ea odată cu revărsarea Duhului Sfânt, şi aşa cum limbile au fost împrăştiate la Babel, în ziua de Rusalii, Duhul Sfânt coborât sub limbi de foc, face cunoscut la toate popoarele lucrarea mântuitoare a Fiului, Isus Cristos. Duhul Sfânt „uneşte Biserica întreagă în comuniune şi slujire şi o înzestrează (…) cu diferite daruri ierarhice şi carismatice, dând viaţă, precum sufletul, instituţiilor bisericeşti şi insuflând credincioşilor acelaşi spirit misionar care L-a însufleţit şi pe Cristos însuşi” (Conciliul Vatican II, Decret privind activitatea misionară a Bisericii „Ad Gentes”, cap I, pctul 4, Misiunea Duhului Sfânt).

Aşadar, să ne rugăm lui Dumnezeu să îl trimită pe Duhul Sfânt asupra noastră aşa cum a coborât asupra apostolilor în ziua de Rusalii, pentru ca în toate momentele să ne lumineze şi să ne facă să vestim tuturor popoarelor cuvântul Său, să ne entuziasmeze să vestim Învierea glorioasă a Fiului pentru ca la final să ne bucurăm împreună cu El în slavă.

Marius Oanţă

8 comentarii la “Rusaliile sau Coborârea Duhului Sfânt”

Pentru a schimba imaginea de la avatar, accesează site-ul gravatar.com.
 1. Andreea spune:

  hm…foarte interesant articol.Unele lucruri chiar sunt de retinut. Multumim de informatii!

 2. Irina spune:

  Foarte interesant si acest articol si celelalte pe care le-ai mai scris! Ma bucur ca ai ocazia pe acest site sa impartasesti si celorlalti din cunostintele si cercetarile tale! Felicitari!

 3. Adrian I. spune:

  Bravo, Marius.
  VENI SANCTE SPIRITUS !

 4. anda spune:

  Si sa ne dea intelepciunea de a fi mai buni fata de noi insine si fata de cei din jur. Sau, mai bine spus, sa ne ajute sa deschidem ochii, sa avem rabdarea de a asculta si deschiderea de a face si lucruri bune.

 5. jonny spune:

  Dumnezeu este DRAGOSTE !!! Daca ne adunam doi sau trei in numele lui Iisus, el va fi acolo, in mijlocul nostru. Oricine crede in Iisus va fi mantuit. Nu ne mantuie faptele noastre bune, ci sangele Domnului si Mantuitorului nostru varsat pe crucea de la Golgota. Credinta in El ne duce in rai, iar Duhul Sfant ne schimba viata. Doamne Iisuse coboara harul tau si duhul tau cel sfant peste toti cei ce cred in Tine. AMIN.

 6. Razvan spune:

  Un articol documentat si echilibrat depotriva. Preocuparea pentru a face cunoscuta si inteleasa sarbatoarea Rusaliior si in spatiul virtual este un demers laudabil.
  In opinia mea, insusi articolul poate fi considerat o inspiratie a Duhului, care sufla si insufla in orice spatiu fie el si cel de pe net.

 7. Gabi Mitu spune:

  Cu adevarat un articol interesant, foarte bine documentat si la obiect. Mi-ar fi placut sa expui si latura umana a primirii Sfantului Duh. …. dar pe ansamblu ca intotdeauna superb.

 8. Marius Oanta spune:

  multumesc pentru comentarii si pentru gandurile bune!…sper sa nu va fi dezamagit articolul, stiu ca de fiecare data cand il trimit parca as mai vrea ceva sa scriu, uneori nu sunt chiar asa de inspirat, dar acesta este si farmecul, ca intodeauna gasesti lucruri noi, asa incat, la viitoarele abordari care vor vorbi despre Duhul Sfant sa am ce sa scriu!…

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>