Postat pe 9 mai 2010 în Articole

Luna mai, în biserica latină, este dedicată Sfintei Fecioare Maria, mama noastră şi mama lui Cristos. Nu este întâmplătoare această alegere. Cristos se naşte din Maria, de aceea numai ei i s-a încredinţat această prerogativă din care izvorăsc toate titlurile de onoare, pe care Biserica în înţelepciunea ei i le atribuie Fecioarei Maria şi care sunt amintite în Litania Lauretană, pentru a se face o distincţie clară între calitatea ei de mamă a lui Dumnezeu şi sfinţenia personală a Mariei (cf. Vieţile sfinţilor, Vol. I, Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice, Bucureşti, 1992, pag. 10). Dacă păcatul a venit în lume printr-o femeie, Eva, mântuirea vine tot printr-o femeie, Maria, a cărei alegere nu este întâmplătoare, ea a făcut ca să împlinească voinţa lui Dumnezeu. ”Părintele îndurărilor a voit ca Întruparea să fie precedată de consimţământul celei predestinate să fie mamă, pentru ca astfel, după cum o femeie a contribuit la venirea morţii, tot o femeie să contribuie la dăruirea vieţii. Acest lucru este valabil într-un mod cu totul deosebit pentru Mama lui Isus, care a revărsat asupra lumii înseşi Viaţa ce reînnoieşte şi a fost înzestrată de Dumnezeu cu daruri vrednice de o asemenea menire” (Conciliul Vatican II, Constituţia dogmatică despre Biserică, ”Lumen Gentium”, cap. VIII, subcap. II, 56). De aceea Maria este numită şi noua Evă. Ea este fiica lui Adam într-o cronologie care începe odată cu facerea lumii şi continuă cu naşterea lui Cristos, împărţind în două Vechiul şi Noul Legământ. Numele Mariei este considerat a avea rădăcina în evreiescul ”Maryam” sau ”Miryam”, care ar fi numele surorii mai mari a lui Moise. Acest nume pare a fi compus din două elemente care au ca bază: ”mar” care înseamnă ”picătură” şi ”yâm” însemnând ”mare” (Op. cit.).  Altă interpretare a numelui Sfintei Fecioare provine se pare din egipteană, din timpul în care poporul lui Israel era sub stăpânirea faraonilor, şi înseamnă ”a iubi, a alege pe cineva”. Pentru creştini, Maria desemnează persoana ”aleasă de Dumnezeu, iubită de Dumnezeu”. Continuând analiza, vedem că îngerul este cel care vesteşte naşterea lui Cristos şi îi transmite Mariei alegerea lui Dumnezeu, pe care este chemată să o urmeze. Îngerul Gabriel o întâmpină cu un mesaj de bucurie: Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între feme.” (Luca 1; 28, 29). Mesajul pe care îl primeşte Maria este plin de substanţă, deşi temătoare la început, ea află toate lucrurile despre naşterea Fiului Omului sub impulsul Duhului Sfânt. Îngerul îi transmite în mesajul său: numele celui pe care urmează să îl nască, Isus, cum Duhul Domnului se va coborî asupra ei, iar Fiul ei din seminţia lui David, Fiul lui Dumnezeu se va chema” (Luca 1; 35).

Maria acceptă să devină Mamă a lui Dumnezeu necondiţionat, înţelege care este menirea sa şi cât de importantă devine chemarea. Cel vestit lumii se va naşte din pântecul său şi vine în lume să mântuiască toate popoarele. Astfel se împlineşte întreaga operă salvifică. Cristos este Fiul său unic care sub efuziunea Duhului Sfânt se naşte în sânul fecioarei şi împlineşte toate aşteptările. Dumnezeu o alege pe Maria pentru că ea este fără pată, pentru că în ea se vădeşte cel mai bine acţiunea harului, ea este cea care nu a cunoscut păcatul. Acesta este principalul motiv pentru care Dumnezeu o alege să îl poarte pe Fiul Său.

Părinţii Bisericii Catolice, Irineu (circa. 130 – †202) şi Policarp (circa. 70 – †160) sunt primii care au scris despre Sfânta Fecioară Maria în afara scrierilor neo-testamentare care amintesc în treacăt despre Maria.

Ambroziu (circa 339, Trier – †4 aprilie 397) a scris lucrările despre Sfânta Fecioară: Ad Virginem Devotam şi De Institutione Virginis Et Sanctae Mariae Virginitate Perpetua ) şi Augustin (13 noiembrie 354 – †28 august 430), De Sancta Virginitate lib. 1, PL 40) scriu şi ei despre Maria în perioada bisericii primare. Papii au abordat de-a lungul timpului prin enciclicile lor aceeaşi temă, vorbind despre menirea pe care cea mai mare dintre sfinte a avut-o de-a lungul timpului în istoria mântuirii şi a lumii. Leon al XIII-lea a abordat această temă în următoarele Enciclice: Augustissimae Virginis Mariae” (1897), “Iucunda Semper Expectatione” (1894),  “Laetitiae Sanctae” (1893),  “Magnae Dei Matris” (1892) şi “Octobri Mense” (1891). Pius al X-lea a scris despre Sfânta Fecioară Maria în Enciclica Ad Diem Illum Laetissimum” (1904). Iar exemplele ar putea continua. Despre Sfânta Fecioară Maria, Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea, al cărui pontificat a fost pus sub deviza Totus Tuus – Cu totul al Mariei, spunea că: ”Maria este noua Evă, pe care Dumnezeu o pune în faţa noului Adam-Cristos, începând cu Bunavestire, trecând prin noaptea naşterii la Betleem, ospăţul nupţial din Cana Galileii, crucea de pe Golgota, până la cina de la Rusalii: Mama lui Cristos Răscumpărătorul şi Mama Bisericii” (Ioan Paul al II-lea, Să trecem pragul speranţei, Editura Humanitas, 1995, pag. 254).

Iată că Maria apare în toate momentele importante, aşa cum ne spune Suveranul Pontif, ea este descrisă în antiteză cu Eva aşa cum Cristos este descris în antiteză cu Adam, cele două personaje prezentate în Cartea Genezei, sunt cele care prin acţiunea lor a intrat în lume păcatul aşa cum mântuirea a venit în lume prin Maria şi Cristos. Maria rămâne peste veacuri model de curăţie, ea va rămâne model şi pentru generaţiile următoare, pentru milioanele de mame care dau naştere în fiecare zi. Maria trebuie să devină un model de curăţie şi virtute pentru toate mamele, iar exemplele acelor mame care au ales-o ca model pe Maria, trebuie să le urmeze şi fiii şi fiicele lor.

Marius Oanţă

13 comentarii la “Sf. Fecioară Maria, aleasa lui Dumnezeu”

Pentru a schimba imaginea de la avatar, accesează site-ul gravatar.com.
 1. Gon spune:

  Imi place ca scrii articole tari bafta la scris.

 2. adytza spune:

  o prezentare foarte frumoasa si elevata datorita anumitor termeni pe care doar marius ii atinge la punctul maxim.Bravo Mariuse,Sfanta Fecioara merita o asemenea elogiere din partea noastra!

 3. jonny spune:

  Fara cuvinte maestre Oanta !!!

  • Marius Oanta spune:

   sa inteleg ca este de bine?….sau din contra de rau?

   • jonny spune:

    Cred ca e sesizabil faptul ca apreciez cele scrise de catre dumneavoastra. Si sincer, atunci cand nu sunt sau nu voi fi de acord cu ceace veti scrie, voi fi la fel de deschis si de direct. Faptul ca aveti echidistanta, dar si profunzime, ma face sa citesc tot timpul cu reala placere acest site. Va doresc succes !!!

    • Marius Oanta spune:

     multumesc foarte mult pentru apreciere, dar pana sa am stil mai este pana departe, trebuie sa mai lucrez mult!… fatul ca scriu aici este pentru ca imi ingaduie parintele Ionel!…

     • pr. ionel spune:

      Dragă Marius, nu numai că îţi îngădui, dar chiar te rog să continui, gândindu-mă că poate se molipsesc şi alţii…

 4. Ilona spune:

  De bine, logic! Traducem?

 5. Floria spune:

  fain subiectu’, faina prezentarea…da si un pic de gandit;)

 6. Gabi Mitu spune:

  O impletitura foarte fericita a istoriei cu o abordare sentimentala si apropiata fiecaruia pentru un subiect extraordinar. Comparatia cu Eva e de milioane… e prima data cand m-am gandit la similaritate. Bravo ,, maestre „!!

 7. Marius Oanta spune:

  mutumesc pentru apreciere parinte!…si sper sa ii pot „molipsi” si pe altii, multumesc tuturor celor au comentat si au apreciat ceea ce am scris!…

 8. manoliu irma spune:

  Ce titlu superb! Ce continut superb si bogat in idei despre Sf.Fecioara Maria!
  Te felicit pentru straduinta de a scrie acest articol.Te-ai documentat cum nu se poate mai bine, zic eu.
  Aprecierea pr. Paroh Ionel sa te indemne sa scrii in continuare asemenea articole prntru care nu gasesc calificative, doar cuvantul SUPERB.

 9. Ioan spune:

  Superba aceasta stradanie de a pune in lumina personalitatea Sf. Fecioare Maria, cea „plina de har”, cea care a dat nastere Mantuitorului Nostru, Isus Christos! O stradanie incununata cu succes, materializata in acest articol deosebit de bine documentat si scris! Felicitari D-le Marius Oanta!

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>