Postat pe 13 februarie 2010 în Articole

In discursul adresat Episcopilor din Romania si Republica Moldova, prezenti la Roma pentru vizita ad limina si primiti in audienta in ziua de vineri, 12 februarie 2010, Papa Benedict al XVI-lea si-a exprimat marea bucurie de a-i intalni, a-i asculta si a reflecta impreuna „asupra parcursului Poporului lui Dumnezeu incredintat voua… Voi sunteti Pastori ai unor comunitati de diferite rituri, care isi pun bogatiile indelungatei lor traditii in serviciul comuniunii pentru binele tuturor. In voi salut comunitatile crestine din Romania si din Republica Moldova, atat de greu incercate in trecut, si aduc omagiu acelor Episcopi si nenumarati preoti, calugari, calugarite si credinciosi care, in timpul persecutiei, au dovedit un atasament neclintit fata de Cristos si fata de Biserica sa si au pastrat intacta credinta lor”.

Succesorul Apostolului Petru le-a adresat fratilor sai intru episcopat indemnuri legate de pastoratia turmei lor: „Campul slujirii voastre este vast si exigent: este vorba, de fapt, de a propune credinciosilor un itinerar de credinta crestina matura si responsabila, in special prin invatamantul religios, cateheza, chiar si pentru adulti, si pregatirea la sacramente. In acest domeniu e nevoie de promovarea unei mai mari cunoasteri a Sfintei Scripturi, a Catehismului Bisericii Catolice si a documentelor Magisteriului, in mod deosebit ale Conciliului Ecumenic al II-lea din Vatican si Enciclicelor Papale. Este un program angajant, care cere elaborarea in comun a unor planuri pastorale vizand bonum animarum al tuturor catolicilor de diferite rituri si etnii. Aceasta necesita marturie de unitate, dialog sincer si efectiva colaborare, fara a uita ca unitatea este in primul rand rod al Duhului Sfant, care calauzeste Biserica”.

In contextul Anului Preotiei, Pontiful a subliniat ca Episcopii trebuie sa fie „mereu adevarati parinti pentru preotii vostri, cei dintai si pretiosi colaboratori in via Domnului; cu ei exista o legatura inainte de toate sacramentala, care cu titlu unic ii face partasi la misiunea incredintata Episcopilor. Straduiti-va sa intretineti comuniunea intre voi si cu ei intr-un climat de afectiune, de atentie si de dialog respectuos si fratern; interesati-va de conditiile lor spirituale si materiale, de necesarul aggiornamento teologic si pastoral. In diecezele voastre nu lipsesc Institutele calugaresti active in domeniul pastoral. Va fi grija voastra speciala sa le dedicati atentia cuvenita si sa le oferiti tot ajutorul posibil pentru ca prezenta lor sa fie din ce in ce mai semnificativa iar persoanele consacrate sa-si poata desfasura apostolatul potrivit propriei carisme si in deplina comuniune cu Biserica particulara”.

Sfantul Parinte a amintit totodata faptul ca „inflorirea de vocatii sacerdotale si calugaresti depinde in buna parte de sanatatea morala si religioasa a familiilor crestine. Din pacate, in timpul nostru nu putine sunt pericolele care ameninta institutia familiala intr-o societate secularizata si dezorientata. Familiile catolice din tarile voastre, care in timpul incercarii au marturisit uneori cu pret scump fidelitatea fata de Evanghelie, nu sunt imune de plagile avortului, coruptiei, alcoolismului si drogurilor, precum si controlului nasterilor prin metode contrare demnitatii persoanei umane. Pentru a combate aceste provocari, este nevoie sa se promoveze centre parohiale de consiliere care sa asigure o pregatire adecvata vietii conjugale si familiale, dar si sa se organizeze mai bine asistenta pastorala a tineretului. Este necesara, mai presus de toate, o angajare decisa pentru a favoriza prezenta valorilor crestine in societate, dezvoltand centre de formare unde tinerii sa poata cunoaste valorile autentice, innobilate de geniul culturii tarilor voastre, incat sa le poata marturisi in ambientele in care traiesc”.
(Sursa: www.catholica.ro)
(Puteti citi discursurile aici:
http://documente.catholica.ro/discursul-ips-robu-adresat-papei-la-primirea-episcopilor-in-audienta-2010/
http://documente.catholica.ro/discursul-papei-la-primirea-membrilor-cer-2010/
adlimina2010b
adlimina2010c
adlimina2010dadlimina2010e

(Sursa: www.catholica.ro)

Un comentariu la “Indemnuri pastorale din partea Succesorului lui Petru”

Pentru a schimba imaginea de la avatar, accesează site-ul gravatar.com.
  1. Marius Oanta spune:

    Desi mesajul Sfantului Parinte imi parea greoi, acum am observat o prospetime in limbaj si o preocuparea pentru lucrurile actuale!…Ma bucur sa observ ca lucrurile de care vorbeste Sanctitatea Sa, se pun in practica in foarte multe parohii din Arhidieceza de Bucuresti, mesajul Evangheliei se face auzit si se transmite si prin intermediul site-urilor, se desfasoara ore de cateheza cu tinerii, copii si adultii, exista tinerii si adulti care urmaresc enciclicele, mesajul Suveranului Pontif, citesc Catehismul Bisericii Catolice si discuta pe marginea temelor propuse acolo.

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>