Postat pe 8 februarie 2010 în Noutăţi

Episcopii catolici de ambele rituri din Romania vor efectua, in perioada 8-13 februarie 2010, vizita ad limina. Ultima vizita inainte de instaurarea regimului totalitar a avut loc in 1937. Apoi, dupa prabusirea comunismului, a avut loc constituirea Conferintei Episcopilor Catolici de ambele rituri din Romania si prima vizita „ad limina” in perioada 18-22 martie 1991; a doua, in perioada 2-8 decembrie 1996 si a treia in perioada 24 februarie – 2 martie 2003. De obicei aceste vizite sunt periodice, o data la cinci ani. Decalajul actual se datoreaza memorabilei calatorii apostolice a Papei Ioan Paul al II-lea in Romania in perioada 7-9 mai 1999, a mortii Pontifului in aprilie 2005 si a conclavului pentru alegerea noului Papa.

Ce este aceasta vizita si care este semnificatia si importanta ei? Ne explica PS Aurel Perca, Episcop auxiliar de Iasi, intr-un material publicat pe Ercis.ro. Expresia completa este „vizita ad limina apostolorum”, care, in traducere, inseamna „vizita la pragul apostolilor”, „prag” ca intrare la mormintele Sfantului Apostol Petru in Vatican si al Sfantului Paul, in Bazilica dedicata lui in afara zidurilor Romei. Aceasta vizita ii pune pe Episcopi in contact cu mormintele martirilor Petru si Paul, Apostolii care au predicat Evanghelia la Roma si care sunt pastorii si coloanele Bisericii. La „pragul” Bazilicilor lor vin ca pelerini, la intervale de cinci ani, Episcopii din intreaga lume pentru „a-l vedea pe Petru” (videre Petrum), pentru a se intalni cu Papa. Papa este succesorul lui Petru si Episcopii sunt impreuna succesorii apostolilor; ca atare – asemenea lui Petru – au misiunea de a garanta dreapta credinta crestina. Este momentul cel mai semnificativ, in constiinta ca Papa, in calitate de Succesor al lui Petru, are misiunea de a-i intari pe frati in credinta (Lc 22, 32). Aceasta vizita intareste si constiinta responsabilitatii Episcopilor in calitate de succesori ai apostolilor si de a simti mai mult comuniunea lor ierarhica cu Succesorul lui Petru in grija lor pentru Biserica.

Este vizita cu care fiecare Episcop exprima inainte de toate propria comuniune cu Papa, care este semn de unitate in Biserica Universala; vizita este si o ocazie in care Episcopul prezinta Papei itinerarul pastoral al Diecezei sale, situatia religioasa, anumite preocupari sau probleme, primind sfaturile sau sugestiile corespunzatoare. Papa Ioan Paul al II-lea, vorbind despre importanta acestor vizite ad limina, spunea ca „ele constituie o ocazie privilegiata de comuniune pastorala: dialogul pastoral cu fiecare dintre voi (Episcopii), imi permite sa particip la preocuparile si sperantele care se traiesc in Bisericile conduse de voi in atitudine de ascultare pentru sugestiile Duhului Sfant”. In cadrul vizitei ad limina au loc intalniri cu congregatiile Sfantului Scaun, precum: Congregatiile pentru Doctrina Credintei, Episcopi, Cler, Viata Consacrata, Familie, Cultul Divin, Educatia Catolica, Dreptate si Pace, Migranti, Dialog Interreligios etc. Aceste intalniri constituie o buna ocazie pentru schimbul de idei si analize cu privire la situatia pastorala a Diecezelor, pentru aprofundarea diferitelor situatii si exigente pastorale si totodata oferirea unor sugestii pentru activitatea pastorala.

In timpul vizitei ad limina, Episcopii participa de obicei la audienta Papei, care are loc in fiecare miercuri si aceasta imbraca o semnificatie deosebita in aceasta ocazie. Intalnirea la Roma intre Episcopi, preoti si credinciosi din multe alte Biserici locale din lume ii face pe toti sa se simta inauntrul Bisericii Universale, sa respire atmosfera Bisericii Catolice: aici se percepe mai bine universalitatea si catolicitatea Bisericii.
(sursa: www.catholica.ro)

Un comentariu la “Episcopii catolici din România la Sf. Părinte Papa”

Pentru a schimba imaginea de la avatar, accesează site-ul gravatar.com.
  1. Some truly good articles on this internet site , appreciate it for contribution. Untangling Your Music Player With Bluetooth Stereo Headsets http://www.f466.net/forum.php?.....;tid=12251

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>