La Bucureşti, Octava de rugăciune pentru unirea creştinilor s-a încheiat luni, 25 ianuarie 2010 cu slujba Vecerniei de la Catedrala Patriarhală. Ceremonia a fost săvârşită de PS. Ciprian Câmpineanu, Episcop Vicar Patriarhal, însoţit de un sobor de preoţi, diaconi şi călugări. La rugăciune a asistat şi Preafericitul Daniel, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române împreună cu PS. Visarion Bălţat, Episcop de Tulcea.

Din partea Bisericii Romano-Catolice au fost prezenţi IPS. Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti şi PS. Cornel Damian, Episcop auxiliar, împreună cu un grup de preoţi consilieri. A participat, de asemenea, Excelenţa Sa, Mons. Francisco-Javier Lozano Sebastián, Nunţiu Apostolic la Bucureşti. În Catedrala Patriarhală erau de faţă şi reprezentanţi ai Bisericilor: Greco-Catolică, Armeană şi Luterană (de limbă germană).

Preşedinţia României a fost reprezentată de consilier prezidenţial Bogdan Tătaru Cazaban, iar Secretariatul de stat pentru culte de Adrian Lemeni, secretar de stat, recent confirmat în funcţie.

În cuvântul de învăţătură, ÎPS. Ioan Robu a spus, printre altele: „Rugăciunea noastră pentru unitate este o bună şcoală pentru a şti cum să-l privim şi cum să-l iubim pe aproapele nostru care este în altă biserică. Fără rugăciune rămânem departe de aproapele nostru. Suntem bucuroşi – a spus Excelenţa Sa – că prin rugăciune putem intra în această şcoală a lui Cristos, putem intra în rugăciunea Mântuitorului: Ca toţi să fie una, precum tu Părinte eşti în mine şi eu în tine, pentru ca lumea să creadă că tu m-ai trimis.

Am fost prezenţi – a continuat Arhiepiscopul Ioan Robu – vreme de opt zile în biserici diferite, dar am meditat acelaşi cuvânt. Noi, ca şi apostolii, suntem martori ai morţii şi învierii Domnului. Cuvântul acesta ne este, din nou, şcoală pentru a şti cum să-l acceptăm pe celălalt, să-l privim şi să-l iubim”.

La sfârşitul slujbei Vecerniei, Preafericitul Daniel a donat Arhiepiscopului romano-catolic Ioan Robu câteva fragmente din moaştele Sfinţilor Epictet şi Astion, sfinţi înscrişi, începând de anul acesta, şi în calendarul romano-catolic (a căror memorie facultativă se celebrează pe 8 iulie). Patriarhul Daniel, la rândul său, a spus: „Contăm pe rugăciunea acelora care au pătimit pentru Cristos. Pentru rugăciunile Sfinţilor Părinţilor noştri, Doamne Isuse Cristoase, miluieşte-ne pe noi! Speranţa noastră creşte pentru că nu ne rugăm singuri, ci cu noi se roagă sfinţii din ceruri, în mod special martirii acestor meleaguri”.

Deşi martiriul Sfinţilor Epictet şi Astion era cunoscut din timpuri imemoriale, relicvele le-au fost descoperite abia în anul 2001, chiar în ziua de Sfânta Maria Mare, pe 15 august. Acta Sanctorum, izvorul cel mai autorizat care ne relatează despre aceşti sfinţi arată că: „Preotul Epictet provenea din Orient, unde îl convertise, printre mulţi alţii, şi pe tânărul Astion. Temându-se de părinţii săi, oameni cu o poziţie socială importantă, Astion şi-a părăsit ţara. Împreună cu învăţătorul său Epictet, tânărul neofit s-a refugiat în Sciţia. S-au stabilit amândoi în oraşul Halmyris (azi Murighiol, judeţul Tulcea), convertindu-i pe mulţi păgâni la creştinism, prin minuni şi semne prodigioase. În anul 290, după circa 17 ani de la venirea lor în Dobrogea de astăzi, au fost denunţaţi autorităţilor ca răufăcători şi vrăjitori care i-au făcut pe mulţi să părăsească credinţa în zei. Drept urmare, după un supliciu îngrozitor şi îndelungat au fost condamnaţi la moarte şi decapitaţi. Aceste fapte s-au petrecut pe când episcop al provinciei Sciţia era Evangelicus.

Arhiepiscopul Ioan Robu i-a mulţumit Patriarhului Daniel şi episcopului de Tulcea, Visarion, pentru aceste preţioase relicve (însoţite de un certificat de autenticitate şi de o icoană a sfinţilor martiri). Sfintele moaşte vor rămâne o vreme în Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti, apoi vor fi aşezate într-un altar special din biserica romano-catolică de la Tulcea.

Sfinţilor Epictet şi Astion, rugaţi-vă pentru noi!

Pr. Ieronim Iacob

foto_6

foto_7

foto_8

foto_9

Un comentariu la “Patriarhia Ortodoxă a oferit Arhiepiscopiei relicve ale Sfinţilor Epictet şi Astion”

Pentru a schimba imaginea de la avatar, accesează site-ul gravatar.com.
  1. Marius Oanta spune:

    foarte interesant acest articol, ma bucur sa aflu ca exista o comunicare intre bisericile noastre si ma bucur ca aceste religve au ajuns in Biserica Romano-Catolica!…

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>