Kenya
In luna noiembrie a anului trecut, Preasfintitul Cornel Damian, Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucuresti, impreuna cu pr. Ionel Pojum, pr. Tarciziu Serban si pr. Mihai Serban, a facut o vizita la misiunea romana de la Maikona, in Kenya. Grupul a fost insotit de pr. Cristian Pista, preot din Arhidieceza de Bucuresti, misionar la Maikona. Misiunea se afla pe teritoriul Diecezei de Marsabit, in nordul Kenyei: un tinut de desert si semidesert, a carui populatie este formata din triburi nomade sau seminomade care se ocupa cu pastoritul animalelor. „Misionarii sunt prezenti in aceste locuri pentru a vesti Evanghelia prin celebrarea sacramentelor, cateheze, momente de rugaciune etc. Au si ambulatorii, pentru asistenta medicala de baza. In plus, desfasoara o foarte frumoasa activitate cu copiii, in scoli si gradinite care functioneaza in cadrul misiunii, iar populatia locala este foarte bucuroasa de activitatea misionarilor nostri”.
Kenya
„M-a impresionat daruirea misionarilor nostri”, marturiseste Episcopul. „Intr-o zi am vizitat un trib nomad, cu circa 30-40 de corturi. Triburile nomade se aseaza pentru o perioada intr-o zona unde este apa, iar cand vine seceta, pleaca in cautarea apei. Cand gasesc o zona cu apa, se aseaza acolo, pana vine iar seceta… Iar misionarii merg cu ei. Batranii tribului – care reprezinta autoritatea in trib – stiau de la pr. Eugen Blaj ca am venit in vizita si m-au primit foarte frumos. Erau vreo zece barbati in varsta; nu erau crestini. Am celebrat acolo Sfanta Liturghie, iar dupa aceea au facut cu totii o mare sarbatoare in cinstea lui Baba Askofu (Parintele Episcop) si a preotilor romani”. „Tot cu acea ocazie”, continua Episcopul relatarea, „am putut sa vad si cortul unei familii, care e impartit in doua parti: la intrare au focul si bucataria. In zona a doua e dormitorul, cu doua paturi din nuiele si acoperite cu o piele de camila: in paturi dorm mama si fetele, iar tatal si baietii dorm afara langa cort, ca sa pazeasca familia si animalele”. „Ce m-a impresionat la acest trib nomad”, adauga Preasfintitul, „a fost un ritual din religia lor: ritualul focului. In desert, construiesc un loc inconjurat cu tufe de spini, in mijlocul caruia dimineata femeile vin sa aprinda focul si sa se roage. Apoi, fiecare femeie ia foc de aici si duce la cortul familiei sale”.
Kenya
Primii misionari au sosit in aceasta zona desertica acum circa 40 de ani: erau doi italieni care vreme de cinci ani au insotit triburile nomade, traind ca si ei in cort, aratand astfel pretuire fata de oamenii locului si de cultura lor. Abia dupa cinci ani si-au exprimat dorinta de a le vorbi despre Dumnezeul crestin, iar batranii triburilor au acceptat, cu conditia ca bastinasii sa nu fie fortati sa imbratiseze religia crestina. Continuand munca primilor misionari, preotii romani de la misiunea din Maikona – pr. Eugen Blaj, pr. Victor Osolos si pr. Cristian Pista – celebreaza sacramentele in biserica din sediul misiunii, in aer liber sau o baraca, iar cu ajutorul voluntarilor – unii dintre ei romani – se dedica imbunatatirii conditiilor de viata ale localnicilor. „Cu ocazia vizitei noastre la misiunea de la Maikona am dus si banii cu care au contribuit unii preoti, si cei oferiti de Arhiepiscopul Ioan Robu. Cu acesti bani s-a putut construi o noua scoala pentru copii, iar intr-un sat a fost construita o instalatie eoliana, pentru curent electric”. „Ne-am bucura – a marturisit Preasfintitul la final – ca si din Arhidieceza noastra sa fie cat mai multi cei care accepta provocarea daruirii si slujirii misionare”.
Kenya
(Cristina Grigore – Actualitatea Creştină, Anul XX, nr. 1/2010, p. 20)

3 comentarii la “PS Cornel Damian în vizită la misiunea română din Kenya”

Pentru a schimba imaginea de la avatar, accesează site-ul gravatar.com.
 1. Cristina Grigore spune:

  Acest articol, cu mici modificari la inceput, imi apartine. L-am scris pentru revista ”Actualitatea Crestina”, care l-a publicat in numarul din ianuarie (Actualitatea Crestina, Anul XX, nr. 1/2010, p. 20). Dumneavoastra nu ati gresit, pt ca citati site-ul arcb (care in mod gresit a preluat articolul fara a indica autorul si publicatia). M-as bucura, totusi, daca ati face pe site-ul dv corecturile de rigoare. Va multumesc.

 2. Pr. Ionel Pojum spune:

  Mulţumesc mult pentru precizarea făcută! Articolul este foarte frumos şi interesant, de aceea am ţinut să apară şi pe site-ul nostru.
  Numai bine!

 3. Marius Oanta spune:

  Până şi cei de la Actualitatea Creştină citesc site-ul parohiei!…trebuie să facem mai multă publicitate să urmărească site-ul şi mai mulţi!…
  Părinte începem să fim un jucător important pe „tronsonul” spiritualitate!…

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>