Postat pe 8 ianuarie 2010 în Articole

În fiecare an, imediat după Epifania Domnului, preoţii din parohiile catolice alături de ministranţi vin în casele noastre. Este un moment aşteptat de întreaga familie, preoţii ne aduc bucuria şi pe Cristos, este un prilej ca preoţii din parohie să cunoască familiile şi altfel decât în biserică, participând la celebrările liturgice. Este un moment de rugăciune care continuă bucuria Naşterii Domnului şi pe cea a Epifaniei, în care Cristos se manifestă în chipul cel mai plăcut cu putinţă. Familia este celula de bază a unei societăţii şi a Bisericii, şi tocmai din acest motiv este numită mica biserică, o entitate a cărei bază e credinţa şi în sânul căreia înfloresc lăstarii credinţei, fără de care o societate, fie ea şi laică este stearpă. Odată germinaţi, acesti lăstari devin flori în societate şi în Biserica lui Cristos. Conform scrierilor patristice, folosite şi în documentele Conciliului Vatican II, familia este numită ecclesia domestica, recunoscându-i-se rolul deosebit pe care îl are în sânul Bisericii (cf. Lumen Gentium 11, 35; Decretul despre apostolatul laicilor, Apostolicam actuositatem 7, 11). Biserica acordă o importanţă deosebită instituţiei familiei, o importanţă pe care o merită pe deplin şi de care nu se bucură şi în societatea contemporană, o importanţă pe care Biserica i-o atribuie, conştientă fiind de rolul activ pe care trebuie să îl aibă familia, în promovarea idealurilor creştine. Acesta este motivul pentru care preoţii ne vizitează casa, de a simţi în fiecare mică biserică împlinirea şi manifestarea bucuriei ce se transformă în fiecare an şi aduce roade, pentru ca într-un final, această bucurie să treacă graniţele micii noastre biserici şi să ajungă pretutindeni.
Preoţii intră în casele noastre şi ne transmit îndemnul lui Cristos către apostolii care trebuiau să păşească în casele oamenilor: În orice casă veţi intra, mai întâi să spuneţi: pace acestei case (Ev. după Luca, 10, 5) şi continuă evanghelistul Luca, şi de va fi acolo un fiu al păcii, pacea voastră se va coborî asupra lui, iar de nu, se va întoarce la voi (următorul verset). Acesta este mesajul central, un mesaj al păcii şi al bucuriei împărtăşite de familie în ambianţa propriei case, alături de păstorii sufleteşti care vin să îl celebreze. Pe uşi sunt înscrise iniţialele celor trei magi: Gaşpar, Melchior şi Baltazar (G+M+B), care au plecat din Babilon – cetatea persană a magilor, călăuziţi de steaua de la Betleem, pentru a-i aduce ofrande Pruncului Isus (aur, tămâie şi smirnă). Ei erau ghicitori în stele şi potrivit unor surse neo-testamentare au ajuns la Isus în cea de-a douăsprezecea zi, după o lungă călătorie (Ev. după Luca 2, 7-16, Ev. după Matei 2, 1-2). Cea de-a douăsprezecea zi este chiar ziua Epifaniei Domnului, sărbătorită în Biserica Romano-Catolică pe 6 ianuarie, şi este un mister de lumină, simbolic reprezentată de steaua care a călăuzit drumul magilor. Magii au înteles repede importanţa acelei stele, pornind din ţinuturile îndepărtate pentru a-L preamări pe Cel care se naşte, pe Regele Regilor.
Într-un context liturgic, Epifania simbolizează manifestarea misterului Bisericii şi dimensiunea ei misionară, căci ea este chemată să facă să strălucească în lume lumina lui Cristos, reflectând-o în sine aşa cum luna reflectă lumina Soarelui pe pământ şi îl inundă cu lumina sa. Biserica nu îndeplineşte aşteptări, ea celebrează mistere, spunea Carlo Maria Martini, renumitul arhiepiscop emerit de Milano, într-un dialog epistolar, purtat cu Umberto Eco, cunoscutul umanist italian, care ulterior va deveni o carte denumită sugestiv: În ce cred cei ce nu cred. Misterul Naşterii Domnului îl celebrează Biserica alături de cel al Epifaniei, şi mai mult Biserica aduce în casele oamenilor prin intermediul preoţilor, bucuria Epifaniei şi a Crăciunului în fiecare an. Alături de aceste mistere, preoţii şi credincioşii se adună în jurul unei lumânări aprinse pentru un moment de rugăciune în fiecare casă, sărbătorind misterul Naşterii Domnului.
Marius Oanţă

3 comentarii la “Pace acestei case!”

Pentru a schimba imaginea de la avatar, accesează site-ul gravatar.com.
 1. Mihnea Gianni spune:

  Domnule Marius Oanta, foarte interesant articolul dvs! Trebuie sa recunosc ca aveti un dar pentru naratiune duhovniceasca si sunt de parere ca cu aceasta abilitate a dvs de relatare prin care starniti intense sentimente ati putea sa deveniti un important politruc! Va rog umil primiti cele mai inalte respecte!

 2. Vlad Rusu spune:

  Am si eu o intrebare, de ce la sfintirea caselor se scrie pe usa G+M+B+2010 de ex?
  Ce reprezinta acele plusuri? Au vreo semnificatie?

 3. Marius Oanta spune:

  din cate stiu eu, plusurile nu semnifica ceva special, dar daca vrei o interpretare personala, cred ca faptul ca cei trei magi au mers in sintonie la Cristos abia nascut, este semnificatia unitatii in gandirea si a bucuriei descoperite impreuna!…

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>