Postat pe 21 decembrie 2008 în Predici

In ultima duminica din Advent liturgia anticipa deja semnificatia Nasterii lui Isus: Dumnezeu doreste sa locuiasca in mijlocul oamenilor. Credinciosul il descopera pe Duhul Sfant, protagonistul istoriei omenirii si al mantuirii. Maria apare ca cea aleasa pentru ca Dumnezeu sa traiasca in mijlocul poporului sau. Astfel, toti credinciosii invata sa devina slujitorii Duhului, chiar in umilinta si in slabiciunea lor. Anuntul prezentei si al actiunii Duhului lui Dumnezeu reprezinta vestea buna pentru viata celui care, astazi, crede si spera.
Prima lectura: David, in momentul culminant al regatului sau, are dorinta de a constui un templu maret pentru Dumnezeu. Aceasta dorinta ascunde in sine o ambiguitate: Dumnezeu este mai mare si nu se poate limita la prezenta lui intr-o cladire. Iata promisiunea: Dumnezeu insusi se face prezent printr-un Fiu; si Isus din Nazaret este cu adevarat Fiul lui Dumnezeu care va realiza toate promisiunile facute lui David.
A doua lectura: Sfantul Paul exprima lauda fata de planul mantuirii lui Dumnezeu pentru intreaga omenire. Isus Cristos este revelatorul, si el realizeaza adunarea tuturor oamenilor pentru a vindeca distrugerea lor interioara si exterioara. Amin-ul final ofera sigiliul intregului imn, si arata cum evanghelia priveste mantuirea in credinta pentru toti oamenii, chiar si pentru cei mai indepartati.
Evanghelia: fragmentul sfantului Luca ne relateaza implinirea promisiunii divine in Maria. Dialogul intre Maria si inger pune in evidenta ca aceasta implinire este opera lui Dumnezeu si nu a omului. Totusi, da-ul activ pronuntat de Maria, arata si calea colaborarii omului in istoria mantuirii. Putine zile ne separa de Intruparea Domnului. Sa devenim mai capabili de a ne ruga in aceste zile, depasind superficialitatea pentru a permite Cuvantul intrupat, care este Isus Cristos, sa gaseasca in fiecare dintre noi o inima deschisa, o locuinta primitoare ca aceea a Mariei.

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>