Postat pe 14 decembrie 2008 în Predici

Orizontul spiritualitatii, in timpul Adventului, se poate rezuma prin expresiile rugaciunii prefatei : Acelasi Domn, care ne indeamna sa ne pregatim cu bucurie la misterul nasterii sale, sa ne gaseasca veghetori in rugaciune si statornici in preamarire. Crestinul, care crede in Isus, este constient ca viata lui are sens, are in sine speranta si bucuria care vine de la Tine, pe care trebuie sa o comunice celorlalti. Daca crestinul traieste credinta lui cu bucurie, simte ca credinta lui ii transmite o forta speciala pentru a recunoaste prezenta lui Dumnezeu in istoria tuturor.
Prima lectura: in acest fragment este relatata cum trebuie sa fie misiunea profetului. Profetul este un vestitor de pace si de eliberare. El este patruns de Duhul Sfant care transforma identitatea lui ( Duhul Domnului este asupra mea ), devine proprietate si instrument al Domnului, actioneaza luminat de harul Domnului ( m-a consacrat ), si este trimis pentru eliberarea si reintoarcerea poporului ( m-a trimis ). Bucuria poporului anticipa bucuria comunitatii crestine care va vedea aceasta promisiune realizata in Isus din Nazaret.
A doua lectura: Sfantul Paul descrie cum trebuie sa fie atitudinea crestinului: crestinul trebuie sa fie bucuros pentru ceea ce a primit si primeste in continuare; sa-l simta mereu prezent pe Duhul Sfant, sa actioneze in viata lui cu acea vointa care ii permite sa slujeasca lui Dumnezeu cu sinceritate si fidelitate.
Evnaghelia: ne este prezentata astazi figura si marturia lui Ioan Botezatorul. El este un martor credibil, pentru ca vorbeste de propria experienta personala. Intrebarea pe care Ioan Botezatorul o adreseaza lui Isus: Cine este?, poate sa conduca pe fiecare crestin la descoperirea: cine este Isus in viata lui, dar poate contribui si la descoperirea misiunii lui ca martor in familie si in mijlocul comunitatii sale. Este un indemn de a fi responsabili si recunoscatori fata de darul credintei primite.

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>