Postat pe 8 decembrie 2008 în Predici

Neprihanita Zamislire a Mariei reveleaza bogatia harului divin, pe care omul nu o merita, ci o primeste. Astfel, Maria ne manifesta o caracteristica fundamentala a lui Dumnezeu: El este mare in iubire fata de noi. Dar Conciliul Vatican II subliniaza ca Maria nu a fost pasiva fata de darul divin: da-ul ei fata de planul revelat a fost mereu activ si in colaborare. Maria devine astfel, pentru intreaga comunitate crestina, un semn ca fiecare credincios este chemat la colaborare cu Dumnezeu pentru binele in lume.
Prima lectura: Dupa pacatul barbatului si al femeii, venirea lui Dumnezeu in gradina ar fi putut capata doar un aspect de condamnare. Asa este inteles de cei doi vinovati. Totusi, Dumnezeu nu vine in gradina pentru a condamna ci pentru a salva, pentru a deschide o cale si a oferi un remediu impotriva pacatului si ale consecintelor sale. Raul poate fi invins, nu prin opera omului, ci prin initiativa lui Dumnezeu.
A doua lectura: acest fragment reprezinta un imn de multumire si de lauda pentru mantuirea divina revelata in Cristos, care celebreaza planul iubirii vointei sale divine. Scopul actiunii divine este de a-i constitui pe oameni sfinti si neprihaniti. Sfinti inseamna ca omul trebuie sa reflecte in viata pamanteasca sfintenia divina in dimensiunea morala si activa a vietii sale. Neprihaniti inseamna o viata traita in caritate si daruire gratuita.
Evanghelia: fragmentul evangheliei ne vorbeste despre identitatea misterioasa a Fiului lui Dumnezeu care se face om, despre vointa lui Dumnezeu de a ramane fidel promisiunilor si de a fi Dumnezeu cu noi, despre raspunsul Mariei ca exemplu admirabil de primire al lui Dumnezeu in viata proprie, si cum trebuie sa colaboram la planul sau. Astfel intelegem continutul sarbatorii de azi: Fericita Fecioara Maria, din prima clipa a zamislirii sale, a fost ferita de orice pata a pacatului stramosesc prin harul si privilegiul special al lui Dumnezeu, in vederea meritelor lui Isus Cristos, Mantuitor al omenirii.

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>