Postat pe 16 noiembrie 2008 în Predici

Vegherea in asteptarea revenirii lui Cristos este tema centrala a liturgiei de astazi. Vorbim de o veghere activa, grijulie, care face ca darurile pe care le-am primit de la Dumnezeu sa aduca roade.
Evanghelia zilei ne sugereaza cum trebuie sa asteptam ziua intalnirii cu Domnul, indemnandu-ne la responsabilitate si la colaborare cu Dumnezeu.
Dupa invatatura lui Isus fiecare persoana este un DAR, chiar daca este bolnava sau cu anumite deficiente: fiecare este pretios in ochii lui Dumnezeu, fiecare este un dar de o valoare infinita. Ajutati si de parabola lui Isus, intelegem atunci ca tot ceea ce suntem, tot ceea ce avem trebuie sa punem in slujba altora, trebuie sa transformam in caritate, in dar… din iubire! Cat e de adevarata afirmatia ca vom duce in fata lui Dumnezeu numai ceea ce am reusit sa dam mai departe din ceea ce am primit de la el si nu ceea ce am adunat: ceea ce am strans se aduna in bancile egoismului nostru si, prin urmare, le vom pierde; in schimb, ceea ce daruim depunem in bancile iubirii… si vom avea profit din ele, pentru vesnicie. Pentru aceasta, Isus ii lauda pe cei doi servitori care au investit talantii primiti si au facut profit, au adus roade: acestia sunt sfintii; sunt cei care si-au spalat hainele lor in sangele Mielului, adica au urmat exemplul lui, prin daruirea totala de sine.
In parabola de astazi Isus mai subliniaza un alt aspect particular: diversitatea darurilor. Dumnezeu imparte darurile sale cu mare fantezie, adica cu o variatie de masură diferita, de la persoana la persoana. De ce oare? Este oare ceva nedreptate in aceasta diferentiere? Categoric nu! Diversitatea darurilor semnifica faptul ca lui Dumnezeu nu ii place monotonia: fiecare dintre noi are calea proprie de a se sfinti; fiecare dintre noi are misiunea sa specifica si vocatia proprie: misiune si vocatie care sunt unice si irepetabile.
Stim din adevarurile de credinta ca darul lui Dumnezeu este necesar pentru mantuire, dar stim si faptul ca el daruieste fiecaruia atat cat are nevoie pentru a se mantui. Unuia incepe sa-i imparta inca de la nastere si, daca acesta corespunde, in mod progresiv ii descopera din farmecul vietii divine inca de pe acest pamant. Altuia, ii poate strecura o picatura de har doar la asfintitul vietii si ii poate fi suficient pentru mantuire, ca in cazul talharului din dreapta crucii lui Isus. E o masura diferita, aparent, dar iubirea cu care Dumnezeu imparte aceste daruri este egala pentru toti. Aceasta masura a iubirii cu care Dumnezeu isi revarsa darurile sale asupra noastra trebuie sa fie si masura iubirii cu care si noi investim darurile primite si le punem la dispozitia altora.
Folosirea cu profit a darurilor cu care Dumnezeu ne-a inzestrat este absolut necesara, pentru ca simplul fapt ca ele exista nu ne va folosi la mantuire. Nimeni asadar nu se va putea culca pe lauri, ci trebuie sa lucreze, sa se angajeze in valtoarea vietii pentru ca Dumnezeu nu se multumeste cu putin: cere totul pentru ca ne da totul! Avem in fata exemplele sfintilor care au stiut sa dea totul si stim cat de generos a fost Dumnezeu cu ei. Este randul nostru sa descoperim posibilitatile pe care ni le da Dumnezeu pentru a ne imbogati de merite. E randul nostru sa demonstram bunavointa de a începe o viata de credinta si de sacrificiu asa cum ne-au invatat atatea generatii de crestini!
Isus adauga si ultima scena din parabola, cea a slujitorului care nu a stiut sa-si fructifice darul, din teama. El face parte din acea categorie de persoane care nu se incred in Dumnezeu, se plang pentru orice, protesteaza ca e greu, ca e intuneric dar refuza sa aprinda micuta lumanare pe care au primit-o si care le-ar lumina calea. Isus condamna astfel personaele pentru ca refuza sa iubeasca!
Avand in minte mesajul duminicii de astazi care ne invita la veghere in asteptarea revenirii lui Cristos, sa retinem ca viata pe care o traim este momentul potrivit nu pentru a ingropa darurile primite ci de a le folosi din plin pentru a fi în fata acestei lumi credule si dezorientate: lumina si sare pentru ca sa redescopere valorile divine si pentru ca sa gasească drumul spre comuniunea deplina cu Dumnezeu. Amin.

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>