Postat pe 8 iunie 2008 în Predici

Cuvantul lui Dumnezeu din aceasta duminica evidentiaza milostivirea ca centrul adevaratei religiozitati. Milostivirea nu este contrapusa cultului, dimpotriva, se opune formalismului exterior. Milostivirea este o valoare fundamentala in viata crestinului, deoarece ea imita atutidinea divina. Simpatia lui Dumnezeu este mereu indreptata catre cei mici, umili, saraci care sunt capabili de a se abandona in Dumnezeu cu totala incredere. Si Isus este aproape de cei mici si pacatosi, de cei dispretuiti si marginalizati, si acestia primesc garantia ca vor fi primii in Imparatia lui Dumnezeu. De aceea, sa ne rugam: Tata, care preferi milostivirea in locul jertfei si primesti si pe pacatosi la masa ta, fa ca viata noastra, transformata de iubirea ta sa se deschida fratilor.
Evanghelia. Isus afirma ca a venit pentru cei pacatosi. Discursurile sale ne reveleaza mereu vointa fundamentala a lui Dumnezeu: mergeti si invatati ce inseamna: milostivire vreau si nu jertfa.
Prima lectura. Profetul Osea ne arata drumul pentru a-l cunoaste pe Domnul si cum trebuie sa pregatim venirea lui. Dumnezeu manifesta mereu o atitudine concreta de milostivire, o realizare vie si fidela a aliantei.
A doua lectura. Sfantul Paul descrie caracteristicile esentiale ale credintei: credinta este de neconceput fara speranta in Dumnezeu si fara acea iubire prin care noi manifestam increderea in cel care ne salveaza.
A trai aceasta liturgie a cuvantului inseamna a ne reintoarce la relatiile noastre si la folosirea bunurilor, traind mereu cu iubire si milostivire.

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>