Postat pe 25 mai 2008 în Predici

La baza increderii omului este certitudinea fidelitatii lui Dumnezeu. Dumnezeu este stanca Israelului: acest nume simbolizeaza fidelitatea sa de neclintit, adevarul cuvintelor sale, soliditatea promisiunilor sale in ciuda infidelitatii omului si a reintoarcerii la idolatrie. Cuvintele sale nu trec, promisiunile sale vor fi mentinute, Dumnezeu nu insala. Planul iubirii se va realiza, deci, omul poate trai cu incredere. Dumnezeu vegheaza asupra lumii si daruieste soare si ploaie tuturor, buni si rai.
Evanghelia. Invatatura Evnagheliei este buna, pe de o parte subliniaza imposibilitatea de a sluji la doi stapani, pe de alta parte, evidentiaza atitudinea crestinului fata de preocuparile vietii. Pe de o parte, imparatia lui Dumnezeu nu accepta divizarile, pe de alta parte, alegerea este o libertate interioara. Este invitatia de a ne indeparta de cultul banului care este idolatrie si de a ne incredinta imparatiei divine.
Prima lectura. Iubirea vesnica a lui Dumnezeu fata de poporul sau este asemenea cu iubirea Tatalui fata de fii sai, si se exprima in toata gratuitatea sa prin iertare si prin fidelitatea fata de promisiunile sale.
A doua lectura. Sfantul Paul afirma ca constiinta lui nu-i reproseaza nimic, deoarece el traieste slujirea cu fidelitate. Numai Domnul, care cunoaste adancul inimii, poate judeca fideliatea omului. Deci, datoria principala a omului este de a trai in mod fidel si coerent fata de legile si de iubirea divina.

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>