Postat pe 11 mai 2008 în Predici

Fragmentul evangheliei prezinta prima aparitie a lui Isus inaintea discipolilor in seara invierii. Fragmentul prezinta doua scene: prima este recunoasterea, iar a doua este misiunea.
Primele cuvinte ale lui Isus ne comunica pacea, o situatie de totala armonie, o calitate esentiala a lui Dumnezeu si a lui Cristos, care acum este daruita discipolilor pentru a participa la misterul invierii. Cristos este pacea noastra, spune sfantul Paul: adica, Cristos este mantuirea, reconcilierea noastra. Isus le incredinteaza apostolilor misiunea primita de la Tatal. Comunitatea, biserica, care a inceput prin chemarea apostolilor, atinge acum prin darul Duhului maturitatea ei. Misiunea bisericii consta in comunicarea pacii prin reconciliere si iertare. Se naste o noua viata, Duhul ii transforma pe oameni, ofera un nou dinamism care creeaza comuniune. Duhul Sfant ne face sa participam la iubirea sfintei Treimi, sa respiram vointa mantuitoare a lui Dumnezeu. Biserica, prin Duhul Sfant daruit, devine misionara, continua misiunea divina de pace, de iubire si de dreptate in lume.
Prima lectura: Apostolii, dupa o perioada de frica si retragere, la sarbatoarea Rusaliilor, primesc curajul vestirii. In aceasta zi, Duhul Sfant se manifesta ca Cel care ofera puterea interioara, uneste comunitatea, conduce spre alegeri curajoase.
A doua lectura: Duhul Sfant construieste cominutatea ecleziala in diversitatea darurilor. Sfantul Paul, care l-a intalnit pe Cristos inviat in drumul spre Damasc, ne vorbeste despre viata crestina ca de o continua cautare a lucrurilor de sus, unde traieste Cristos. Este un indemn sa privim spre cer; viata pamanteasca nu este ultima noastra destinatie, dimpotriva, sa infruntam viata zilnica cu speranta sigura a invierii.
Astazi, Duhul Sfant coboara si asupra noastra. Trebuie sa acceptam in rugaciune opera lui, amintind frumoasa secventa din secolul al XII-lea: Vino Duhule Sfinte, trimite-ne din cer o raza din lumina ta.

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>