Postat pe 30 decembrie 2007 în Predici

Astazi este proclamat solemn numele lui Isus, iar din acest moment Isus intra cu adevarat in istoria oamenilor. Planul lui Dumnezeu se infaptuieste printr-o familie concreta si intr-un sat din Galileea. Experienta umana a lui Isus, Fiul lui Dumnezeu, este o realitate. Si in familia din Nazaret exista bucurii si suferite, munca si incercari. Tot la fel, noua familie a lui Dumnezeu, poporul sau, biserica, traieste bucurii si sperante impreuna cu toata omenirea, ii este incredintat anuntul si marturia evangheliei: a fi semnul mantuirii intr-o istorie patrunsa de durere si nedreptati, iata importanta familiei din Nazaret.
In Evanghelie, sfanta Maria si sfantul Iosif anticipa astazi drumul urmarii adevaratului discipol al lui Isus, ei isi risca viata infruntand caile nestiute si pericolele din iubire pentru Fiul lor. Toata evenimentele sunt vazute si interpretate in cautarea vointei lui Dumnezeu pentru pruncul Isus.
Prima lectura prezinta o invatatura si un calduros indemn la porunca a patra din decalog, care se refera la a-i cinsti si a asculta de parinti. Destinatarii acestui indemn sunt mai ales fiii adulti, priviti in vocatia lui ca viitori parinti. Dar respectul, onoarea pentru parinti, este in acelasi timp, o cinste adusa Domnului si un semn de recunostinta fata de parintii care ne-au dat viata din iubire.
A doua lectura descire un tablou al rolurilor familiale traite sub semnul respectului reciproc si al unitatii familiei, intemeiata pe credinta in iubirea fata de Isus. Litugia Cuvantului prezinta comunitatilor crestine un model si ofera indicatii precise cum trebuie sa fie familia crestina.

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>