Postat pe 16 septembrie 2007 în Predici

Cele trei parabole, prezentate in evanghelie, poseda o imagine plina de uimire: un Dumnezeu plin de iubire cu bratele deschise! Harul manifestat descrie bunatatea divina si iertarea fata de cel care greseste. Aceasta imagine ne descrie in mod minunat cine este Dumnezeu pentru noi, si care trebuie sa fie atitudinea noastra fata de aproapele.
In prima lectura, ne este anticipata aceasta generoasa atitudine divina fata de fiecare om : Moise mijloceste pentru poporul evreu care a pacatuit impotriva Lui Dumnezeu. Mijlocirea lui Moise prefigureaza mijlocirea lui Cristos, solidaritatea lui cu omenirea pentru mantuirea tuturor.
Cristos a venit pentru mantuirea pacatosilor: astfel este rezumata viata si misiunea lui Isus in a doua lectura. Sfantul Paul considera acest fapt ca fiind centrul anuntului si al predicarii. Toate acestea il indeamna pe sfantul Paul la un imn de lauda fata de milostivirea Domnului.
Fragmentul Evangheliei reveleaza in mod explicit purtarea lui Dumnezeu: prin nemasurata sa rabdare, Dumnezeu continua sa aiba grija de viata pacatosului, si astfel cheama la o convertire continua, la o refacere care se incheie cu bucuria cereasca: „Bucurati-va cu mine…Va fi mare bucurie in cer pentru un pacatos care se converteste!”

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>