Postat pe 27 mai 2007 în Predici

Solemnitatea de azi are referire biblica la relatarea primei Rusalii crestine, cand comunitatea discipolilor lui Isus primeste „botezul in Duh” si incepe marturia publica. Misiunea lui Isus, de fapt, nu se incheie cu Pastele lui. Ea continua prin misiunea incredintata de catre cel Inviat discipolilor sai: este aceeasi misiune care trebuie sa atinga tot pamantul. Trimiterea discipolilor implica tot ceea ce era propriu slujirii lui Isus, in particular, manifestarea la toti a iubirii lui Dumnezeu. Misiunea discipolilor trebuie sa se inspire din acest exemplu si sa-si asume stilul slujirii lumii. Crestinii sunt in lume pentru a sluji cu iubire.
Toate cele trei lecturi explica semnificatia rusaliilor: prima lectura ne prezinta evenimentul originar ca pe o manifestare impotriva turnului Babel: confuziei ii este contrapusa unitatea omenirii, cu o noua capacitate de a asculta Cuvantul Lui Dumnezeu si de a se deschide la prezenta Duhului. A doua lectura ne asigura de prezenta si de actiunea Duhului ca forta de unitate: Duhul Sfant marturiseste sufletului nostru ca suntem cu adevarat fiii lui Dumnezeu si putem actiona ca frati intre noi. Evanghelia ne relateaza darul oferit de Isus discipolilor: acest dar reprezinta fundamentul misiunii, iar datoria esentiala este iertarea pacatelor si viata noua in Cristos.

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>