Postat pe 20 mai 2007 în Predici

Acest strigat exprima tensiunea lui Cristos si a Bisericii spre o intalnire definitiva la sfarsitul istoriei, atat din punct de vedere personal cat si social; cand Pastele creatiei se va implini si Domnul va darui un cer si un pamant nou, cand iubirea divina va darui discipolilor o comunitate desavarsita. Este o viziune de speranta, pe care Invierea lui Cristos o daruieste istoriei si ne indeamna sa colaboram cu bucurie la mantuirea si la eliberarea inceputa cu Cristos inviat.
Prima lectura pune in evidenta doua aspecte fundamentale ale marturiei crestine: primul este afirmarea ca Isus Cristos a invins moartea si este asezat la dreapta lui Dumnezeu; al doilea aspect este ca, fiecare crestin trebuie sa-l imite pe Isus Cristos precum a facut sfantul Stefan.
A doua lectura manifesta puterea Celui Inviat. Cristos se prezinta ca judecator, care da fiecaruia dupa faptele lui, si are putere, pentru ca este insusi Dumnezeu. Biserica, de-a lungul istoriei, chiar si in timpuri de persecutii, striga: „Vino, Doamne Isuse!”: este rugaciunea care exprima asteptarea dreptatii si a iubiri divine.
Evanghelia ne prezinta a treia parte a rugaciunii preotesti. Isus se roaga pentru toti crestinii, dar scopul principal al rugaciunii sale este unitatea. Numai comunitatea in unitate constituie marturia indispensabila pentru a vestii lumii ca El, Isus Cristos, este trimisul Tatalui. Alt scop este acela de a obtine ca discipoli sa fie una cu El.

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>