Postat pe 24 decembrie 2006 în Predici

Portretul pe care evanghelistul Luca il ofera astazi despre Maria si despre misiunea ei, reprezinta modelul perfect al evanghelizarii, la care intreaga comunitate crestina este chemata. Maria, urcand pe muntii lui Iuda, il duce cu ea pe Cristos, si duce astfel vestea cea buna poporului care asteapta venirea Domnului. Ea devine imaginea prompitudinii si a disponibilitatii misiunii in aceasta calatori spre Elisabeta, ducand vestea care ofera viata.
Evanghelia de azi ne arata in Maria implinirea promisiunii. Cantecul de lauda exclamat de Fecioara Maria este evidentiat in trei momente: multumirea fata de tot ceea ce a savarsit Domnul in ea; bucuria pentru interventia divina in istoria umana; preamarirea fidelitatii divine in a duce la implinire promisiunile facute poporului sau.
In prima lectura, profetul Mihea anunta venirea unui personaj, prin care Dumnezeu va face sa se renasca poporul sau. Provenienta este umila, dar misiunea sa mantuitoare exprima modul lui Dumnezeu de a actiona fata de oameni.
Care este scopul actiunii lui Dumnezeu in istoria oamenilor? La aceasta intrebare raspunde a doua lectura: planul divin mantuitor se reveleaza in persoana si in opera lui Isus Cristos. El a acceptat sa-si stabileasca locuinta intre noi, sa experimenteze slabiciunea fiintei umane pentru a sfinti istoria umana.

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>