Postat pe 19 martie 2006 în Predici

Postul Mare este ocazia potrivita pentru a analiza viata noastra spirituala. In Evanghelia de azi, Isus spune: „Fiti desavarsiti, precum Tatal vostru din cer este desavarsit” (Mt 5, 48). Analizarea comportamentului nostru nu se realizeaza prin compararea cu un oarecare model de sfintenie, dar cu Dumnezeu insusi.
Poruncile pe care Dumnezeu le ofera lui Moise pe muntele Sinai (prima lectura) raman un instrument util pentru a reinnoi propria existenta. Ele manifesta cu adevarat vointa lui Dumnezeu, si sunt un apel personal la libertatea omului care poate raspunde afirmativ sau negativ fata de Domnul.
Sfantul Paul, scriind crestinilor din Corint (a doua lectura) afirma, ca in crucea lui Cristos este noutatea si intelepciunea adevarata. In ascultarea Maintuitorului, crestinul descopera modul autentic de a-i raspunde lui Dumnezeu. Viata crestina consta de fapt in a fi in comuniune cu Cristos rastignit si a trai reconciliati, acceptand „nebunia crucii”. „Crucea, – spune sfantul Paul, – este mantuirea, pentru cel care crede”.
In jurul lui Isus, Mesia si noul templu (Evanghelia) se aduna toti oamenii pentru a-l adora pe Tatal in Duh si adevar. Cultul pe care trebuie sa-l oferim lui Dumnezeu nu este legat de templu sau de un loc material, dar face referire intotdeauna la insasi persoana lui Cristos.

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>