Postat pe 6 ianuarie 2006 în Predici

Vestirea unui nou popor al lui Dumnezeu, al unui popor fara margini, este prezentat in mod simbolic prin inchinarea magilor, sositi din Orient pentru a-l adora pe Pruncul din Betleem. Unitatea omenirii in Cristos, acea istorie noua de fraternitate si de pace, este semnificatia profunda a liturgiei de azi. Epifania este celebrarea revelatiei – epifaniei lui Dumnezeu in fiul sau Isus.
Evanghelia ne propune evenimentul acestor staini ajunsi din Orient pentru a-l adora pe rege: inaintea lui isus, care il reveleaza pe Dumnezeu prin chipul unui om, exista cel care nu-si da seama, care il refuza si care il adora.
„Vor umbla popoarele in lumina ta”: este mesajul central al primei lecturi. Prezenta Domnului este lumina si principiul unitatii pentru toti oamenii. Aceasta idee de universalitate rupe excluvismul poporului ales, anunta in mod profetic dimensiunea Cuvantului si a operei lui Cristos, ne deschide la comuniune universala care invinge toate separarile si fundamentalismele.
A doua lectura aminteste tuturor crestinilor ca universalismul este o angajare a tuturor. Toate popoarele sunt chemate sa participe in cristos la aceeasi mostenire: de a fi fii si frati intr-o singura familie.

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>