Postat pe 23 octombrie 2005 în Predici

Prima lectura ne aminteste de legile vechii aliante, cand Domnul invata pe poporul lui Israel in desert. Ese vorba de norme de dreptate, de indemnuri de caritate fata de aproapele.
In a doua lectura, sfantul Paul relateaza despre raspandirea Evangheliei in mijlocul paganilor si de aderarea la adevaraatul dumnezeu, la care fiecare om trebuie sa tinda. Conditia esentiala este eliminarea idolilor din propria existenta.
In fragmentul Evangheliei lui Matei, insusi Isus ne arata fundamentul intregii legi care consta in trairea cu o iubire dubla, dar care se naste de la un singur izvor: iubirea fata de Dumnezeu care se realizeaza in iubirea fata de aproapele. In aceste cuvinte: „Sa-l iubesti pe Domnul Dumnezeul tau din toata inima ta, si din tot sufletul tau si din tot cugetul tau”, se implineste vointa lui Dumnezeu si omul inalta propria demnitate, abandonandu-se increzator in bratele Tatalui. In acelasi timp, porunca iubirii este cea ma mare legatura care ne uneste si ne face solidari intre noi: „Sa-l iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti.” Nu exista alte cai decat aceasta de a iubi si de a incredinta existenta proprie lui Dumnezeu, care din iubire s-a facut aproapele nostru.

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>