Postat pe 11 septembrie 2005 în Predici

Astazi suntem multi care avem datorii fata de Dumnezeu si fata de frati. Ne-a fost daruita o familie de origine, care ne-a transmis, inainte de toate, credinta in Cristos. Gratie sacrificiului multor barbati si multor femei care ne-au precedat, am avut ca mostenire o societate cu bunastare raspandita, intemeiata pe valori cum sunt libertatea, egalitatea, dreptatea. Avem la dispozitie instrumente si mijloace care ne dau posibilitatea de a cunoaste si de a intelege ce se intampla in lume.
In „satul global” insa, multi barbati sio femei, marea majoritate, nu se bucura de acelasi noroc. Insa daca vin sa bata la usa pentru a cere ajutor, simtim ca este amenintata siguranta noastra si riscam sa ne comportam fata de ei asemenea datornicului nemilos descris de textul evanghelic. Uitand de bunurile noastre, refuzam sa le intindem mana. Dumnezeu ne-a iertat totul, noi cu greu dam chiar si un mic ajutor. Aceasta „responsabilitate sociala” a noastra cere o convertire personala, o schimbare de directie pentru a merge pe calea iertarii indicata noua de Cristos si parcursa cu mult curaj de cativa martori ai sai. Este nevoie sa se dea un sens nou cuvantului „iertare”. Nu o iertare data cu dezlipire marinimoasa, ci o iertare inteleasa ca intelegere si impartasire a situatiei celuilalt, ca vointa de a intelege motivele care duc la conflict si la ofensa, ca o cautare rabdatoare si continua a dreptatii prin solutiile care respecat cel mai mult convingerile si valorile tuturor.
Data de astazi, 11 septembrie, aminteste in mod inevitabil de un eveniment foarte dureros de moarte si distrugere, care a marcat dur inceputul noului mileniu. Insa, in acelasi timp, este o data care le face tuturor oamenilor o provocare. Alaturi de alte date dureroase ( sa ne gandim, de exemplu, la ziua comemorarii exterminarii ebraice) poate si trebuie sa devina un advertisment pentru om: ura trebuie sa fie invinsa din punct de vedere cultural, cu valorile umane, si toti suntem chemati sa intelegem, sa ne insusim, sa impartasim problemele fratilor, cu alte cuvinte sa iubim, conform invataturii celui care a murit pe cruce pentru toti oamenii. Va fi mai usor sa iertam, va fi mai usor sa fi iertati.

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>