Postat pe 4 septembrie 2005 în Predici

„Treaba lor! Eu nu ma amestec! Sa se decurce!” De cate ori am auzit acestea cu siguranta de a fi in ordine, avand convingerea ca, pana si in fata erorii unei persoane apropiate, este mai bine sa tacem, sa steptam sa greseasca pana la capat si sa vedem cum se va termina. Cuvantul de astazi rastoarna aceasta optica individualista. Profetul Ezechiel ne zdruncina din lene, amintindu-ne ca Dumnezeu l-a constituit pe fiecare dintre noi ca „santinela” a fratelui care sta alaturi. Dar ce inseamna? Invitatia lui Dumnezeu este clara: „Vei asculta un cuvant din gura mea si il vei avertiza din partea mea.” Daca o persoana pe care o iubim face o greseala, daca ne dam seama de o alegere gresita a altuia, dictata de false iluzii ale inimii, suntem responsabili personal. Nu putem sa ne prefacem ca nu intelegem.
Dar ce sa spunem fratelui fara a-i rani sensibilitatea si cum sa ne exprimam pentru a nu crea suparari si a nu fi gresit intelesi? Si pentru aceasta misiune asa de delicata cuvantul ne ajuta: interventia noastra nu va trebui sa fie improvizata, dimpotriva, vor fi necesare o confruntare cu alti „martori”, asa cum ii defineste evanghelia, si o reflectie aprofundata. Insa gestul cel mai important consta in a ne deschide inima pentru a sta in ascultarea cuvntelor pe care Dumnezeu va sti sa nu le sugereze. Pentru a revarsa Duhul sau de intelepciune, Domnul are nevoie sa gaseasca o inima libera de imagini si fraze deja pregatite, deja structurate conform logicii noastre umane care adesea ne face sa vedem fapte si sa spunem cuvinte care sunt cu adevarat departe de adevarul inimii si care risca sa ne abata de la drum.
Misiunea pe care Dumnezeu ne-o da este cu adevarat mare…si incomoda. Insa atitudinea pe care Domnul ne-o sugereaza pentru raporturile noastre cu aproapele si ne pune la adapost de temerile noastre este de a trai ascultand cuvantul sau care se exprima in iubire: acesta va fi drumul care ne va da certitudinea ca nu facem nici un rau. Astazi, Domnul ne indica modalitati noi, chiar daca sunt dificile, pentru a trai raporturi autentice si adevarate cu fratii; ne invita sa abandonam lancezeala anonima care invadeaza relatiile noastre, ne cere curajul de a reusi sa ne implicam ca prieteni credinciosi, convinsi ca fraternitatea pe care el ne-o da este unica mantuire impotriva oricarei singuratati care ucide inima.

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>