Căderea omului este descrisă în Geneză ( prima lectură ), dar ca răspuns la această cădere, Dumnezeu nu-l abandonează pe om, dimpotrivă îl trimite pe Fiul său pentru a-l mântui cu belşug de har ( a doua lectură ). Mântuirea, de fapt, a învins păcatul şi, aşa cum primul om a cedat ispitei şarpelui, tot astfel Omul – Cristos, în deşert, a accentuat în fiecare moment încrederea completă în Dumnezeu Tatăl, îndepărtând răul. Dacă din cauza unui om toţi am fost condamnaţi, datorită unui Om, suntem toţi mântuiţi! Acesta este mesajul pe care ni-l propune liturgia, un îndemn la bucurie, pentru că dacă moartea a intrat în lume din cauza neascultării omului, Cristos a readus în lume viaţa, a oferit omenirii harul unei reînnoite prietenii cu Dumnezeu. Pentru totdeauna, Cristos, în deşert ne arată că în ciuda înşelătoriei celui rău, noi îi putem rezista şi îl putem îndepărta.

Omul – Dumnezeu, de fapt, a învins pe deplin şi a îndepărtat ispitele înfruntându-l pe diavol cu puterea Cuvântului. Cuvântul lui dumnezeu este un dar atât de mare şi aşa de eficace încât poate înlătura răul. Cine ascultă şe se lasă condus de Cuvântul Domnului va avea forţa unei vieţi purificate şi mântuite, capabilă de a învinge ispitele şi condiţionările pe care şi astăzi, cel rău, lumea, slăbiciunea noatră ni le pot provoca.

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>