Prin răspunsul oferit discipolilor lui Ian Botezătorul, Isus anunţă împlinirea promisiunilor pfofetice din Vechiul Testament. În mod special, aminteşte cuvintele profetului Iasaia, pe care liturgia Cuvântului de azi ni le propune în prima lectură. Istoria umană, dar şi istoria fiecărui om, este pătrunsă de un plan divin, un plan de m?ntuire care se împlineşte prin puterea divină. O promisiune divină, dincolo de toate evenimentele care au loc în existenţa umană, se va împlini pentru că Dumnezeu este fidel şi este un Dumnezeu care pătrunde istoria omenirii.

Da, Dumnezeul nostru nu este un Dumnezeu care a rămas în înaltul cerului. El s-a făcut solidar cu existenţa creaturilor sale, cu noi oamenii. A venit în istoria noastră. El este un Dumnezeu care vine: „Venirea Domnului este aproape!” ( a doua lectură ).

Într-un mod mai special, venirea lui o vor percepe mai ales cei din urmă, cei săraci, cei nevoiaşi: „Orbii vor vedea, şchiopii vor umbla…celor săraci le este transmisă vestea cea bună” ( Evanghelia ). În Crăciunul care este aproape, El însuşi se va afce cel din urmă, sărac, nevioaş. Trebuie să ne pregătim pentru această venire, deoarece aceasta va fi prezenţa lui. Adventul este perioada liturgică, care ne ajută să pătrundem acţiunea lui Dumnezeu în istoria noastră şi să conştientizăm că El vrea să ne întâmpine pe fiecare dintre noi.

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>